Πολιτικές πρωτοβουλίες για την καταγεγραμμένη υπερβολική χρήση της καισαρικής μεθόδου ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε στην Ελλάδα το 60% των τοκετών γίνεται με καισαρική ενώ ο Π.Ο.Υ θεωρεί αποδεκτό το 15%.

Πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής χρήσης των καισαρικών τομών στους τοκετούς, στο σύστημα υγείας, ιδιωτικό και δημόσιο, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Μεταξύ αυτών θα είναι η υποχρεωτική η αιτιολόγηση κάθε επέμβασης ενώ θα υπάρξουν και αντικίνητρα.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε χρειάζονται «πολιτικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε ένα φαινόμενο που εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα» και «εκθέτει τους ασθενείς στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η καισαρική τομή». Σημείωσε ότι «είναι προβληματικό σε μία χώρα το 60% των τοκετών να γίνεται με καισαρική» ενώ «ο Π.Ο.Υ αποδέχεται ως λογικό ποσοστό το 15%» και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.

Πιο συγκεκριμένα ο Α.Ξάνθος τόνισε πως εφεξής «θα αιτιολογείται και θα τεκμηριώνεται κάθε διενέργεια καισαρικής τομής» ενώ θα διαμορφωθεί και «ένα σύστημα αντικινήτρων». Συνολικά είπε πως θα υπάρξει «δέσμη παρεμβάσεων που να τροποποιούν σιγά-σιγά» και «έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κουλτούρας». Μίλησε για «πολύ σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα-οδηγίες οι οποίες θα τηρούνται». ΙΓ Αυτό απαιτείται ένας «μηχανισμός ελέγχου της τήρησής τους» και η επιστημονική κοινότητα «να πείσει τις γυναίκες ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία λύση ασφαλής». ​

docuemento.gr