SONY DSC
Η Θεσσαλονίκη  έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό δεν είναι μία φαντασίωση ή μία ευχή αλλά ένα γεγονός, αξιολογούμενο πιο καθαρά από τους «έξω»  παρά από τους «μέσα»  – δυστυχώς.

Η αξιοποίηση της δυναμικής της πόλης, με όρους μη ανταγωνισμού με την πρωτεύουσα αλλά και ενδυνάμωσης της Περιφέρειας, θα  ήταν μία καλή ευκαιρία για να παρουσιασθεί από την κυβέρνηση ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης .

Η εκκίνηση του νέου υποδείγματος θα μπορούσε  να  γίνει από τη Θεσσαλονίκη . Κι αυτό επειδή:

  1. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χώρας και είναι γεγονός ότι δεν ζει από τον πλούτο της Δημόσιας Διοίκησης(που σήμερα περιστέλλεται δραματικά) ούτε ενεπλάκη ανεπανόρθωτα στο σύστημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Την συνοδεύει μια ιστορία και παράδοση που της επέτρεψε να παραμείνει ένα σημαντικό εθνικό (και συχνά υπερεθνικό) αστικό κέντρο για 2500 χρόνια χωρίς την παραμικρή χρονική διακοπή. Περιβάλλεται επίσης, από περιοχές πολύ μεγάλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος που μπορούν να τροφοδοτήσουν μία δυναμική τουριστική κίνηση.
  2. Στην Θεσσαλονίκη ο κοινωνικός ιστός είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι στην πρωτεύουσα και έτσι το κοινωνικό σύνολο μπορεί να αποκτήσει κοινή συνισταμένη στην κατεύθυνση του.  Πρόσθετο χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι μια ιστορική πολύ-πολιτισμικότητα που ποτέ δεν αμφισβήτησε την Ελληνικότητά της.  Αντίθετα διατήρησε την πόλη διαχρονικά συνδεδεμένη με το διεθνές εμπόριο αλλά και τις τέχνες, τα γράμματα και την διανόηση της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης.
  3. Η Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει ότι διαθέτει κοινωνικές δυνάμεις που είναι δημιουργικές , έχουν  νέες ιδέες και κυοφορούν καινοτόμες πρακτικές. Έχει επίσης να επιδείξει σημαντικές διοικητικές ικανότητες που όμως «σκεπάστηκαν» από το σύγχρονο υπερσυγκεντρωτικό κράτος.

Έχει επανειλημμένως και ορθά επισημανθεί πως η Θεσσαλονίκη έχει 5+1  πολύ σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης που έχουν μεγάλα περιθώρια ταχύτατης ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτογενούς  εισοδήματος, με  προφανείς άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ευημερία σε περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ποιοι είναι οι πέντε πυλώνες ανάπτυξης;

  • Το Λιμάνι, που βλέπει «εμπορικά» προς  Βαλκάνια αλλά κυρίως Κεντρική Ευρώπη και ιστορικά όταν αξιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο σηματοδότησε τις περιόδους ακμής της πόλης. Ένα λιμάνι το οποίο είτε «δημόσιο» είτε «ιδιωτικό» μπορεί να γίνει πηγή πλούτου για όλη την περιφέρεια, αρκεί να διαδραματίσει το σωστό ρόλο .
  • Η πόλη έχει  τρία Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με πολλούς ικανούς επιστήμονες σε ανεξάντλητο φάσμα ειδικοτήτων και με τεράστιο νεανικό δυναμικό. Αυτό το «κοίτασμα ανάπτυξης» βρίσκεται εν υπνώσει αλλά αν του επιτραπεί να έλθει σε επαφή με την παραγωγή και την οικονομία της περιοχής θα δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση  ανάπτυξης.
  • Η ΔΕΘ με την κατάλληλη αναβάθμιση/ αξιοποίηση της αποτελεί δυνατό εργαλείο προσέλκυσης διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος.
  • Έχουν θεσμοθετηθεί Φορείς και Οργανισμοί  Καινοτομίας  οι οποίοι έχουν εκμεταλλευθεί τη δυναμική της πόλης μόνο κατά ένα πολύ μικρό της κλάσμα.
  • Ο Πολιτισμός, έχει υποτιμηθεί στο στενό πεδίο της ιστορικής επίκλησης αλλά αν αντιμετωπιστεί ως ζωντανή δημιουργία , με τους πολλούς φορείς και το ανθρώπινο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης , έχει πολλά να προσφέρει.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στην άποψη να δούμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να απεξαρτάται σταδιακά από το υπερδιογκωμένο Λεκανοπέδιο και να μεταφέρεται σε νέους, αξιόπιστους πόλους ανάπτυξης προς την ελληνική Περιφέρεια, όπου η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο.

Στο σύγχρονο κόσμο όμως, σημαντικό ρόλο για την υποστήριξη της ανάπτυξης μιας πόλης διαδραματίζει η διασπορά της εικόνας της – δηλαδή η επικοινωνία της προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό μίας χώρας. Η επικοινωνία προσθέτει αξία στις αναπτυξιακές επιδόσεις και προϋποθέσεις μίας πόλης.

Και τι κάνουμε τελικά; Αντί να αναπτύξουμε τον επικοινωνιακό μας τομέα , υποτιμούμε και τα μέσα που ήδη έχουμε. Για μας, για τους Θεσσαλονικείς, η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Είναι κοινό μυστικό, πως η ΕΡΤ3  αντιμετωπίζεται ως ένα ανταποκριτικό γραφείο. Χωρίς διοικητική αυτοδυναμία και με πλήρη θεσμική εξάρτηση από την Αθήνα , ένα πλούσιο και ορισμένες φορές (όπως είχε αποδειχθεί στο παρελθόν) πρωτοπόρο δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό δυναμικό ασφυκτιά μέσα στο θανάσιμο εναγκαλισμό «των κεντρικών».

Προφανώς, η ύπαρξη ενός πλήρους ραδιοτηλεοπτικού σταθμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη της Β. Ελλάδας και της ευρύτερης ελληνικής περιφέρειας , είναι ανάγκη –και μάλιστα επείγουσα .

Η  διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι η ανάδειξη των περιφερειακών ζητημάτων γίνεται κυρίως από ένα δεύτερο ραδιοτηλεοπτικό μέσον που έχει την έδρα του στο δεύτερο πόλο ανάπτυξης  της χώρας – καμία (ευρωπαϊκή) χώρα δε διανοείται να έχει έναν πόλο ανάπτυξης.

Και όπως αναφέρουν κορυφαίοι μελετητές του τομέα αυτού (Hanada, Starr κα), ο τρόπος που οργανώνεις τα επικοινωνιακά πλαίσια συνδέεται άρρηκτα και με τον τρόπο  που οργανώνεις τα πολιτικά και θεσμικά πλαίσια ανάπτυξης ενός τόπου.

Όλα τα παραπάνω, τα 5+1 (δυνητικά) πλεονεκτήματα της πόλης, δεν εξαντλούν ασφαλώς το θέμα «ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης». Νομίζω όμως πως συγκροτούν τη μόνη βάση για να σταθούν και τα επόμενα θέματα…