Η εβδομάδα που ξεκινά μετά το Πάσχα θα είναι έντονα πολιτική και θα έχει εξελίξεις. Τόσο λόγω της κυβερνητικής κινητικότητας με τις πολλές επισκέψεις υπουργών (Ο Ν. Παππάς αυτή την εβδομάδα και ο Π. Πολάκης σύντομα) όσο και με τα θέματα που έχουν ανοίξει οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές. Οι δηλώσεις, όπως αυτές του Σ. Γιαννακίδη για το Leader έχουν οξύ τόνο και φαίνεται αυτή να είναι πολιτική επιλογή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Εξελίξεις, βέβαια, αναμένονται και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο καθώς οι κόντρες και οι ομαδοποιήσεις είναι διαρκώς μετακινούμενες και ρευστές. Σε ότι αφορά στο Δήμο Ξάνθης το μέτωπο της αντιπολίτευσης, και κυρίως η παράταξη Ξυνίδη, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να “ανεβάσει” το θέμα του Κυβερνείου καθώς είχε προειδοποιήσει ήδη από την προηγούμενη προσφυγή που κέρδισαν οι επιχειρηματίες ότι θα δικαιωθεί εκ νέου. Έτσι η νέα απόφαση της επιτροπής του Αρ. 152 θα επιφέρει εξελίξεις.
Η περίοδος του Πάσχα ξεκίνησε με ένα θάνατο νεαρού συμπολίτη με μοτοσικλέτα και έκλεισε με το σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου στο Κολυμβητήριο. Προφανώς και πέρα από την τραγική ιστορία, θα πυροδοτήσει πολιτικές και άλλες εξελίξεις γιατί σύλλογοι και αντιπολίτευση είχαν προειδοποιήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης είχε ασχοληθεί για τη φύλαξη και είναι το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει και μεγάλη αντιπαράθεση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη
Έφτασε το Σάββατο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο δορυφόρος του Πολυτεχνείου της Ξάνθης και όλα πήγαν καλά με την πρόσδεσή του. Δύο μέρες πριν είχε φτάσει και ο ελληνικός καταγωγής Πόντιος κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτζίχιν. Εκτός από τις σημαντικές στιγμές για τη διαστημική τεχνολογία και την έρευνα της χώρας, το γεγονός ότι δύο ελληνικοί δορυφόροι έφτασαν στο Διαστημικό Σταθμό και τους υποδέχτηκαν ένας Πόντιος, ένας Ρώσος, ένας Γάλλος και δύο Αμερικάνοι, θα μπορούσε να είναι η πρώτη φράση από ανέκδοτο…
H 50η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος πέρασε και φαίνεται πως η αρθρογραφία και, κυρίως, το αφιέρωμά μας στις εικόνες και τα βίντεο της Ξάνθης από την εποχή του “γύψου” ενόχλησαν. Ίσως κάποιοι να φοβήθηκαν ότι σκοπεύουμε να ερευνήσουμε την περίοδο και να “θίξουμε” πρωταγωνιστές της εποχής και απογόνους. Όμως η σημερινή περίοδος είναι ήδη αρκετά νοσηρή και δεν χρειάζεται την ανάμιξη παλαιών πληγών αλλά μόνο υπενθύμιση της σημασίας που έχει η δημοκρατική ομαλότητα για τη χώρα.
Αν κάτι ξεφεύγει στην υπόμνηση όσων -λίγων- αντιστάθηκων είναι η διπλή σημασία για όσους αξιωματικούς υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία μέσα σε εκείνο το καθεστώς, πράξη που είχε πολυσήμαντη διάσταση. Στην Ξάνθη, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τους πρώτους μήνες της χούντας σημειώθηκε επιχείρηση εντοπισμού οπλισμού στο σπίτι του πεθερού του Αλέκου Αρχάκη, αξιωματικού που συμμετείχε στη γνωστή ομάδα αντιδικτατορικών στρατιωτικών υπό τον Οπρόπουλο, που οδήγησε στη σύλληψή του από το καθεστώς.
Ένα δεύτερο στοιχείο που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά είναι η εμφανής πνευματική κατωτερότητα όλων των παραγόντων της δικτατορίας που έπληξε τη χώρα. Μια ατιμωτική κατάσταση για τον πολιτισμό της χώρας που βίωσε απίστευτη καλλιτεχνική και πνευματική απομόνωση, τη στιγμή που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ζούσαν μια δημιουργική απελευθέρωση. Ένας αισθητικός βιασμός της τέχνης αλλά και της κοινωνίας όπως αποτυπώθηκε και στην εικόνα των πόλεων. Μια ηθική κατάπτωση που αποτυπώθηκε στα πρόσωπα και τις γραφικές εκδηλώσεις των δικτατόρων και των υποτελών τους, όπως οι φυσικοί και πολιτικοί τους απόγονοι που παρατηρούμε σήμερα στη Χρυσή Αυγή.
Και επειδή νοσταλγοί και άλλοι ωφελημένοι (και μετέπειτα από το πελατειακό πολιτικό κατεστημένο) δεν έχουν συμβιβαστεί ακόμη και σήμερα με τη δημοκρατική ομαλότητα, ας θυμόμαστε όλοι ότι η σύγχρονη δημοκρατία, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του πολιτικού συστήματος, δεν αποτελεί προνόμιο κάποιων αλλά κατάκτηση όλης της δημοκρατικής κοινωνίας, που έχουν καθήκον να προστατεύουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ορίζονται εντός του συνταγματικού τόξου. Όχι μόνο σε ανέξοδο επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο ουσιαστικής προστασίας από κάθε “σταγονίδιο”…