Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη,  πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση Μνήμης των Αρμενίων της ΑΜΘ. 

Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και το Διακοινοτικό Συμβούλιο των Αρμενικών Κοινοτήτων της ΑΜΘ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευρωβουλευτής της Νίκος Ανδρουλάκης ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης, ο Βουλευτής Γ. Στογιαννίδης, o Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, o Πρύτανης Α. Καραμπίνδης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρώην Υπουργοί Σ. Ξυνίδης και Π. Σγουρίδης, πρώην βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του στην επέτειο της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα που διαπράχθηκε σε βάρος του αρμενικού λαού που κατοικούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η  σημασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων σήμερα και η ευρωπαϊκή διάσταση με τον ομιλητή να αναφέρεται στη δράση που έχει αναπτυχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενώ, παράλληλα, έκανε παραλληλισμό με τις σύγχρονες γενοκτονίες, όπως αυτή της Ρουάντα και τον ανθρωπιστικό και πολιτικό αντίκτυπό της στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι εκπρόσωποι των αρμενικών κοινοτήτων αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία αλλά και στην επέτειο συμπλήρωσης των 30 ετών από την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά και όλες οι αρμενικές οργανώσεις που δρουν στη διασπορά, τίμησαν τη μνήμη των αθώων θυμάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με το καλλιτεχνικό μέρος. Εμφανίστηκαν οι γνωστοί ξανθιώτες αρμένιοι καλλιτέχνες  Βαρτάν Αμποβιάν (Φλογέρες), η Έλενα Αρτενιάν (φωνή) καθώς και παιδική χορωδία.

[envira-gallery id=”27276″]