Στο διάστημα βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο δορυφόρος του ΔΠΘ DUTH Sat, ο οποίος μαζί με το δορυφόρο UP Sat του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλους 26 συμμετέχει στην αποστολή QB5 της NASΑ. Οι δορυφόροι μεταφέρονται με το διαστημόπλοιo Cygnus, που εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS.
Μετά την εκτόξευση, δηλώσεις στην Δημόσια Tηλεόραση έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, στον Τομέα Τηλεπικονωνιών και Διαστημικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Θόδωρος Σαρρής, που σημείωσε ότι είναι σημαντικό βήμα για την Ελλάδα στην πορεία για τον ISS. Όπως ανέφερε, η αποστολή δείχνει το υψηλό επίπεδο της έρευνας που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ότι οι φοιτητές που αποφοιτούν είναι περιζήτητοι σε πολλούς τομείς όπως και στα διαστημικά προγράμματα.
Ο στόχος της αποστολής
Σύμφωνα με το Θ. Σαρρή, «στόχος της αποστολής είναι να μελετηθεί η σύσταση και η ηλεκτροδυναμική του κοντινού διαστημικού περιβάλλοντος σε αποστάσεις από 200 ως 400 χλμ και να παρατηρηθούν οι αλλαγές σε αυτή την περιοχή σε συνθήκες ηλιακής διαταραχής ώστε να προβλέπεται η συμπεριφορά της και η επιρροή σε τροχιές δορυφόρων.»
Τα δεδομένα θα συλλέγονται στο σταθμό εδάφους που βρίσκεται στο ΔΠΘ, ι στη συνέχεια θα διατίθενται στο συντονιστή των 28 δορυφόρων και, εν συνεχεία, σε όλη την επιστημονική κοινότητα. Παρά τα μικρό του μέγεθος, έχει όλα τα υποσυστήματα που χρειάζεται ένας δορυφόρος για να λειτουργήσει, για την τροφοδοσία, τις μετρήσεις, την επικοινωνία, αναφέρει ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και σημειώνει:
«Ο τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ έχει μακρά εμπειρία και έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα και η χρηματοδότησή τους γίνεται τόσο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας όσο και μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ενώ, όπως τόνισε, τη συμμετοχή του ΔΠΘ για το κόστος εκτόξευσης κάλυψε η εταιρία RAYCAP από τη Δράμα.»
«Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση»
Σχολιάζοντας την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο 42χρονος Καθηγητής του ΔΠΘ, ανέφερε ότι όλες οι χώρες διαθέτουν διαστημικά γραφεία και υπηρεσίες και τόνισε ότι είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Το ρόλο αυτό μέχρι σήμερα έπαιζε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ενώ τώρα αναμένεται ότι θα υπάρξει πιο εξειδικευμένη υποστήριξη καθώς στο διάστημα η κάθε χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει το δικό της χώρο.
Διαβάστε επίσης: Εκτοξεύτηκε ο DUTHSat. Στο διάστημα ο δορυφόρος του Πολυτεχνείου Ξάνθης !