Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης αναφέρει:

Με επικίνδυνους ρυθμούς κλιμακώνεται το σκηνικό έντασης που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την αποτρόπαια, εγκληματική επίθεση με χημικά όπλα στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας. Οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές χρησιμοποιώντας ως ένα βολικό πρόσχημα την επίθεση αυτή, εξαπέλυσαν βροχή πυραύλων Τόμαχοκ κατά συριακής στρατιωτικής βάσης, ανεβάζοντας επικίνδυνα το επίπεδο της αντιπαράθεσής τους με την ιμπεριαλιστική Ρωσία.

Ωστόσο, δεν έμειναν μόνο εκεί. Μόλις λίγες μέρες μετά, προχώρησαν σε μία προκλητική επίδειξη δύναμης, χρησιμοποιώντας το πιο ισχυρό μη-πυρηνικό όπλο που διαθέτουν, εναντίον στόχου στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, αρμάδα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής αεροπλανοφόρο, κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός προληπτικού χτυπήματος κατά της Βόρειας Κορέας που διαρρέει από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με αυτήν την επαναλαμβανόμενη επίδειξη ισχύος είναι να επανεπιβεβαιώσει την ενεργή ισχυρή παρουσία του και να υπενθυμίσει τον ηγεμονικό του ρόλο στο διεθνές προσκήνιο και σε όλα τα μέτωπα. Τόσο στο μέτωπο της Συρίας και σε ευθεία αντιπαράθεση με το ρώσικο ιμπεριαλισμό και το Ιράν που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ, όσο και στο μέτωπο του Ειρηνικού, σε αντιπαράθεση με την Κίνα και το υποστηριζόμενο από αυτήν καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης υπενθύμισης-επανεπιβεβαίωσης της παρουσίας των ΗΠΑ γίνεται με όρους τεράστιων κινδύνων για τους λαούς και την ανθρωπότητα. Οξύνουν επικίνδυνα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Οι αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει σύρραξη ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, και οι αμήχανες εκκλήσεις τους για ψυχραιμία και διπλωματική εκτόνωση, είναι στοιχεία που δείχνουν, από τη μια, το μέγεθος της επικινδυνότητας στην οποία έχει φτάσει η αντιπαράθεση και, από την άλλη, το μέγεθος του τυχοδιωκτισμού της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ.

Και μπορεί στόχος των ΗΠΑ να είναι η υποταγή των αντιπάλων τους και η αποδοχή της ηγεμονικής παρουσίας των ΗΠΑ, ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει αυτή η επιθετική τακτική να οδηγήσει σε αντισυσπειρώσεις, να δώσει ώθηση στη σαφέστερη διαμόρφωση συμμαχιών και στρατοπέδων, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά τη γενικευμένη σύρραξη.

Σε αυτήν την επικίνδυνη τροχιά που ακολουθεί ο ιμπεριαλισμός, οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο είναι οι λαοί με την πάλη τους. Μαζί τους και ο δικός μας λαός που βλέπει τη χώρα μας να έχει μετατραπεί σε φονικό ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών φονιάδων. Που βλέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συντηρεί και να βαθαίνει το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας. Που βλέπει την κυβέρνηση αυτή να νομιμοποιεί τα φονικά χτυπήματα των αμερικανονατοϊκών φονιάδων, όπως έκανε με τον πρόσφατο βομβαρδισμό στη Συρία.

Οι λαοί πρέπει να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους με τα αιματοβαμμένα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Να διαδηλώσουν μαζικά και αποφασιστικά, παντού στον κόσμο. Πρέπει να προβάλουν τα κοινά συμφέροντά τους και τα κοινά αιτήματά τους. Πρέπει να καταγγείλουν με κάθε τρόπο και μέσο τους τυχοδιωκτισμούς και τους πολέμους. Πριν να είναι αργά!