Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και το Διακοινοτικό Συμβούλιο των Αρμενικών Κοινοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στην Ξάνθη.

Πρόκειται για την 102η επέτειο της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα που διαπράχθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση των Νεότουρκων σε βάρος του Αρμενικού λαού που κατοικούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης πρόκειται για την επέτειο της συμπλήρωσης των 30 ετών από την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά και όλες οι Αρμενικές Οργανώσεις που δρουν στην διασπορά, θα τιμήσουν την μνήμη των 1.500.000 αθώων θυμάτων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • Την Κυριακή 23 Απριλίου στις 11:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα «Η σημασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων σήμερα. Η ευρωπαϊκή διάσταση».
  • Τη Δευτέρα 24 Απριλίου από τις 09:30 έως τις 13:30 θα λάβει χώρα η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (Αγ. Ελευθερίου 54, Ξάνθη). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19:00 με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Θυμάτων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Αρμενικής Εκκλησίας Ξάνθης.