Στις 22-29 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ιστορική 16 λάτρεις της ορειβασίας θα διασχίσουν την ορεινή περιοχή όλου του Ν. Ξάνθης. 15 κορυφές, 6.000 υψομετρικά, 200 χιλιόμετρα σε 7 ημέρες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, που ονόμασαν την πρωτοβουλία Xanthi Challenge και εξηγούν:

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι και σύλλογοι ασχολούνται με το βουνό. Σε άλλους αρέσει να ανεβαίνουν σε κορυφές ενώ σε άλλους περισσότερο οι διασχίσεις. Σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι στους οποίους αρέσουν και οι δύο επιλογές και αυτή εδώ η διάσχιση μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε την δυνατότητα σε άτομα που σκέπτονται διάσχιση ενός η περισσότερων Νομών να έχουν στο μυαλό τους τη δική μας πρόταση η οποία ξεκινάει από την εξής σκέψη: Είμαι στον Νομό Καβάλας και θέλω να περπατήσω μέχρι τον Νομό Ροδόπης. Είναι εφικτό να διασχίσω όλη την ορεινή Ξάνθη?

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ – Η ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΜΑΣ

Ορίστε η πρόταση μας λοιπόν για να βρεθεί κάποιος από τον Νομό Καβάλας στον Νομό Ροδόπης διασχίζοντας όλη την ορεινή Ξάνθη. Η διάσχιση ξεκινάει από τον ποταμό Νέστο και διασχίζοντας την ραχοκοκαλιά των σημαντικότερων βουνών που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Ξάνθης οδηγείται στον Λειβαδίτη την είσοδο δηλαδή στην οροσειρά της Ροδόπης. Από εκεί ακολουθώντας διάφορες κορυφές προσεγγίζει τα Πομακοχώρια και αφού χαλαρώσει λίγο στα Λουτρά των Άνω Θερμών καταλήγει στα Θρακικά Μετέωρα και στο καταφύγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ιάσμου, στον ορεινό οικισμό του Πολύαρνου.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΞΑΝΘΗ

Η πόλη της Ξάνθης και γενικότερα ο Νομός όλος με την φύση που διαθέτει αποτελεί έναν αρκετά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Έχει όμως ένα μειονέκτημα. Βρίσκεται στην “άλλη άκρη” της Ελλάδος για τους περισσότερους συμπατριώτες μας. Λόγω της έλλειψης μεγάλων κορυφών δύσκολα αποφασίζει κάποιος από Αθήνα ή από οποιοδήποτε άλλο μακρινό μέρος της χώρας μας (αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε) να έρθει να περατήσει και να γνωρίσει την Φύση της. Αυτή η διάσχιση όμως δίνει ένα κίνητρο (μεγάλο θέλουμε να ελπίζουμε) στον ορειβατικό κόσμο για να την επισκεφθεί.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Οι 16 τυχεροί λάτρεις της ορειβασίας είναι από διάφορα μέρη και είναι οι εξής:

– Σπανός Γιώργος από Πάτρα
– Βλάχος Ευρυπίδης από Αγριά Βόλου
– Γιαταγάνας Ηλίας από Αργαλαστή Πηλίου
– Γκαραγκάνης Μιχάλης από Τρίκαλα
– Τεκιρίδης Θόδωρος από Κατερίνη
– Λουκάς Σταύρος από Κύπρο
– Καραγιάννης Γιώργος από Θεσσαλονίκη
– Δαδούδης Μάριος από Θεσσαλονίκη
– Παπαδόπουλος Θωμάς από Θεσσαλονίκη
– Παράσχου Άγγελος από Κομοτηνή
– Ρώσσογλου Κώστας από Αλεξανδρούπολη
– Μασκαλέρης Γιώργος από Αλεξανδρούπολη
– Κυριάκος Ιωαννίδης από Ξάνθη
– Πασχάλης Σαράντης από Ξάνθη
– Ελαφρός Μιχάλης από Ξάνθη
– Γεωργιάδης Βασίλης από Ξάνθη

Οι καλύτεροι διαφημιστές μιας περιοχής είναι οι επισκέπτες της και τα άτομα τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να πηγαίνουν συχνά σε κάποιον τόπο, όπως στην πόλη της Ξάνθης καθότι μιλάμε για την συγκεκριμένη διάσχιση. Πρώτοι αυτοί είναι που θα θαυμάσουν την Φύση μιας περιοχής και θα την διαφημίζουν καθόλη την διάρκεια της χρονιάς. Γι αυτό αν παρατηρήσατε υπάρχουν 11 τυχεροί από 7 διαφορετικά μέρη της Ελλάδος αλλά και από Κύπρο. Καλύτερη διαφήμση δεν μπορεί να γίνει λοιπόν για την τυχερή πόλη της Ξάνθης. Οι 4 τελευταίοι από την Ξάνθη έχουν αναλάβει και την οργάνωση του όλου εγχειρήματος.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Η χαρτογράφηση όλης της διαδρομής θα γίνει από την εταιρία TOPOGUIDE/ANADIGIT του Αδαμακόπουλου Τριαντάφυλλου από Αθήνα και θα γίνει γνωστή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, πολύ πριν την διάσχιση.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ

Θα μπορούσε να υπάρχουν περισσότερα άτομα από Ξάνθη, θα μπορούσε να συμμετέχει και όλος ο Νομός μια που η διάσχιση αφορά τον Νομό Ξάνθης. Η διάσχιση θα έμενε όμως στα όρια του Νομού και δύσκολα θα διαφημίζοταν προς τα έξω. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δίνουμε την καλύτερη λύση και για την προβολή του όλου εγχειρήματος αλλά και όλου του Νομού. Επειδή πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο η ομάδα θα πρέπει να είναι ευέλικτη και με λίγα άτομα.

ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ξάνθης, έχουν αναλάβει και τον ρόλο της ομάδας υποστήριξης και ο ρόλος της είναι σημαντικός καθότι θα δίνεται διπλό ραντεβού καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας για να μας φέρνουν αλλά και να πέρνουν τα δεύτερα σακίδιά μας και ότι άλλο χρειαστεί, στους συγκεκριμένους χώρους που έχουν οριστεί από τώρα ότι θα γίνονται οι διανυκτερεύσεις μας.

Επίσης η Συνοδός Βουνού και Δασοπόνος, Πορφυλλίδου Ιωάννα θα έχει τον ρόλο της συντονίστριας των γευμάτων και του πρωινού καθότι όπως λέει και ο λαός μας: Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ

Στις ημέρες μας μεγάλη άνθιση παρουσιάζει το άθλημα του ορεινού τρεξίματος. Η συγκεκριμένη διαδρομή δεν γίνεται με σκοπό να κάνουμε άλλη μια χαοτική διαδρομή στην οποία ο καθένας είναι μόνος του και απλά δοκιμάζει τα όρια του.
Η αγαπημένη αυτή συνήθεια της Κυριακής (επί τω πλείστον) στην οποία ο καθένας από μας ετοιμάζει το σακίδιό του, τον χάρτη του, την παρέα του και αποφασίζουν όλοι μαζί ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν και ποιά κορυφή θα κατακτήσουν, είναι η ουσία και το ζουμί αυτής της διάσχισης. Μια εβδομάδα στην Φύση με ανθρώπους που αγαπoύν πραγματικά την ορεινή πεζοπορία (χωρίς να βάζουν δικά τους standar) και η αγάπη τους για το βουνό που είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, υπόσχεται 7 μέρες όλο συγκινήσεις και δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων που θα μείνουν για μια ζωή.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πρόκειται για μια διάσχιση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη και γενικότερα είναι η δεύτερη (και πιο μικρή φυσικά) μετά την διάσχιση του Ε4 από τον Πρατίλα Λουκά και τον Κεχαγιόγλου Δημήτρη πριν από 5,5 χρόνια. Η ηθική υποστήριξη και η συμμετοχή όλων σας μέσα από αυτήν την σελίδα θα μας ανεβάζει το ηθικό και θα κάνει πιο γλυκιά και την αναμονή (μέχρι τις 22 Ιουλίου) αλλά και θα είναι η αιτία να μοιράζουμε την χαρά μας μαζί σας κατά την διάρκεια της διάσχισης.