Για δεύτερη φορά ανακλήθηκε στην Επιτροπή του Αρ. 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης η Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Ξάνθης για τα τραπεζοκαθίσματα, στο σκέλος που αφορά στην παραχώρηση του επίμαχου κοινόχρηστου χώρου απέναντι από το Κυβερνείο.

Μετά την προσφυγή της εταιρίας ΕΣΤΙΑΣΗ ΟΕ για δεύτερη φορά, η Αποκεντρωμένη ακυρώνει και πάλι την Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Ξάνθης και την αναπέμπει και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας «να προβεί στην έκδοση νέας κανονιστικής απόφασης, που θα τροποποιεί την υπ’ αρ. 286/2016 απόφαση, θα διαλαμβάνει, δε, επαρκή και νόμιμη αιτιολογία για το ζήτημα της παραχώρησης ή μη του επίμαχου κοινοχρήστου χώρου.»

Πολιτικές κόντρες για τον χώρο απέναντι από το Κυβερνείο

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει νέες πολιτικές κόντρες στο Δήμο καθώς η απόφαση είχει ήδη ανακληθεί μια φορά και η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι και πάλι δεν αιτιολογεί επαρκώς την κανονιστική απόφαση, προαναγγέλοντας ότι αυτή θα ακυρωθεί για δεύτερη φορά ενώ ο Θ. Ξυνίδης είχε υποστηρίξει ότι ο Δήμος μεροληπτεί σε βάρος του Κυβερνείου, για λόγους ρεβανσισμού λόγω της συμμετοχής των ιδιοκτητών και των επιχειρηματιών του καταστήματος στο συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση της Επιτροπής

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστη ενώπιον της Επιτροπής ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης μαζί με τη νομική σύμβουλο του Δήμου Ελένη Χατζηλιάδου, οι οποίο ανέπτυξαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν μια σειρά από έγγραφα, πριν αποχωρήσουν. Μετά τη συζήτηση, και σύμφωνα και με τον εισηγητή του θέματος αποφασίστηκε η ακύρωση της έγκρισης νομιμότητας της απόφασης από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης της απόφασης 286/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητά και πάλι να υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση της απόφασης. ;

Η διατύπωση 

Η διατύπωση της απόφασης τη δεύτερη φορά, όταν και τροποποιήθηκε η αρχική απόφαση, ήταν η εξής:

Ο Δήμος Ξάνθης  «Τροποποιεί και συμπληρώνει τη με αριθμό 155/2016 προγενέστερη απόφασή του Δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την Έκδοση κανονιστικής απόφασης για τον καθορισμό κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εμπορευμάτων και λοιπών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα στο αποφασιστικό μέρος της ως εξής: Α. Να μην παραχωρείται ο κοινόχρηστος χώρος που κείται νοτίως της Πινδάρου της πόλης της Ξάνθης για τους εξής λόγους: α) Ο συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου από την μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης με το ΦΕΚ 1037/11-9-1996, β) Ο Δήμος Ξάνθης έθεσε σε κοινή χρήση τον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου, γεγονός που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την ανάπλαση και εξωραϊσμό με την τοποθέτηση φυτών, υπογείων συστημάτων ποτίσματος και φύτευση «γκαζόν». Και γ) Ο Δήμος Ξάνθης αντιμετωπίζει τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου (ΚΑΕΚ 370261639002/0/0) από τον ΕΟΤ και τους διαδόχους του (Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ).»