Σχέδιο για οικειοθελή μετεγκατάσταση πληθυσμών Ρομά από πρόχειρους οικισμούς σε περισσότερο οργανωμένους, μέσα στο 2017, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, που μίλησε στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η χώρα αποτελεί, σήμερα, υπόδειγμα για τις δράσεις της για τους Ρομά.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση οικισμών με στόχο παρεμβάσεις, ειδικά στους πιο υποβαθμισμένους και σε τρεις κατηγορίες: σε επίπεδο υποδομών, χρηματοδότησης για αγορά οικίσκων και μετεγκαταστάσεων, για τις οποίες ο σχεδιασμός προβλέπει να ξεκινήσουν εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Πραγματικότητα αποτελούν, επίσης, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα οποία λειτουργούν και έχουν δώσει ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν έλαβαν καμιά μόρφωση, να αποκτήσουν τα εφόδια για την ένταξή του στην Ελληνική Κοινωνία. Σημειώνεται ότι η ένταξη των παιδιών στα σχολεία έχει συνδεθεί με την καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου δίνονται και οι αντίστοιχες ευκαιρίες απασχόλησης που προβλέπονται για όλους τους πολίτες.

Μπορεί να μεταστεγαστεί το Δροσερό

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης που εκπονήθηκε από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου και την τυπολογική τους κατάταξη υπάρχει η πρόθεση και η δυνατότητα για μετεγκατάσταση  σε πρότυπους οικισμούς, όπως μπορεί να συμβεί και με το Δροσερό και άλλους αντίστοιχους οικισμούς της περιοχής.

Για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεργασία των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με κρατικά κονδύλια σε ώριμα έργα βάσει των κριτηρίων που τίθενται.

Καταγραφή και υποστήριξη

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα ξεκινά η προσπάθεια για την αναλυτική καταγραφή του πληθυσμού των Ρομά, προκειμένου να είναι αποδοτικότερα και πληρέστερα τα μέτρα υποστήριξής τους.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, στην οποία μίλησαν και πολλοί εκπρόσωποι των Ρομά που μίλησαν για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, χαιρέτισε ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε ως στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανοίξει έναν διάλογο με το διαφορετικό.
«Κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας οι Ρομά» τόνισε, στη δική της ομιλία, η Θεανώ Φωτίου, η οποία σημείωσε ότι ένταξη των Ρομά δεν έχει στόχο να εξαφανίσει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους στοιχεία, αλλά ούτε την γκετοποίηση τους, αλλά την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, όπως είναι ο αναλφαβητισμός, η έλλειψη πρόσβασης στην περίθαλψη και στη μόρφωση.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο και πλέον πρωτότυπο, για τα κοινοβουλευτικά, τρόπο, με ένα τσιγγάνικο τραγούδι, τραγουδισμένο από τέσσερις νεαρούς τσιγγάνους, που ανέβηκαν στο βήμα.