Το Σμόλιαν της Βουλγαρίας επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Αντωνιάδης προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση για την ίδρυση του πρώτου Φορέα Διαχείρισης Προορισμού (DMO) της γειτονικής χώρας με την ονομασία «Τουριστική Περιοχή Ροδόπης».

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, ο κ. Αντωνιάδης έκανε εκτενή αναφορά στην παραδοσιακά καλή συνεργασία ανάμεσα στις όμορες περιοχές της ΑΜΘ και του Σμόλιαν τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς σε συνέργειες που στοχεύουν στην Τουριστική ανάπτυξη των περιοχών μας, προς όφελος των επαγγελματιών αλλά και των απλών πολιτών μας. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στην επίσημη έναρξη του πρώτου Φορέα Διαχείρισης Τουριστικής Περιοχής στη χώρα σας και παρακολουθώ με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή την προσπάθειά σας καθώς και η Περιφέρεια ΑΜΘ στοχεύει στην ίδρυση αντίστοιχου φορέα το επόμενο διάστημα. Μας συνδέουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία ως γείτονες και αυτό αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια τόσο στα έργα που από κοινού υλοποιούμε όσο και στο συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο περιοχών».

Τα DMO αποτελούν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο ανάδειξης τουριστικών προορισμών διεθνώς. Αξιοποιούν συνέργειες των τοπικών φορέων που συμμετέχουν σε αυτά και προτάσσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής με στοχευμένες ενέργειες εξωστρέφειας.

Ο φορέας που ιδρύθηκε στο Σμόλιαν στοχεύει στην ανάδειξη της οροσειράς της Ροδόπης. Σε αυτόν συμμετέχουν πέντε νομαρχίες, 27 δήμοι καθώς και τουριστικές επαγγελματικές ενώσεις της γειτονικής χώρας.