Ευρεία σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την οποία συγκάλεσε ο Πρύτανης Θανάσης Καραμπίνης με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα. 

Συμμετείχαν ο Κ. Ζαγναφέρης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, εκπρόσωπος του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ Ε. Δημοσχάκη, εκπρόσωποι Δήμων της Θράκης και φορέων όπως Επιμελητήρια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των τμημάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ καθώς και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Μητροπολίτες της Θράκης, οι οποίοι και κατέθεσαν ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες και προσυπογράφεται.

Το ψήφισμα αναφέρεται στη γενικότερη προσφορά του Πανεπιστημίου σε διάφορους τομείς και τη σημασία του για την τοπική κοινωνία ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Διδασκαλείου Μειονοτικής εκπαίδευσης και των αλλαγών που γίνονται από την Κυβέρνηση και παρέχει πολιτική κάλυψη στην ηγεσία του Πανεπιστημίου για υποθέσεις που ανακινούνται και που -όπως αναφέρει- έχουν κλείσει αμετάκλητα στο παρελθόν. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι τυχόν ατεκμηρίωτες κατηγορίες στρέφονται εναντίον του Πανεπιστημίου και της Θράκης γενικότερα.

(Παρακάτω όλο το κείμενο του ψηφίσματος)

Ο Πρύτανης από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στη διάρκεια της παρουσίασης που έκανε στους παριστάμενους. Αρχικά έκανε μια συνολική και εκτενή αναφορά στο σημερινό έργο του Πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα και την κατάστασή του αναφορικά με τις υποδομές, την εξωστρέφεια, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, τη σύνδεση με την κοινωνία και την τοπική οικονομία, τη φοιτητική μέριμνα με έμφαση στα οικονομικά, την προσπάθεια για ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος που είναι “παγωμένη”, την ένταξη των ερευνητικών προγραμμάτων στο δημόσιο λογιστικό αλλά και τις Εστίες με βάση το πρόσφατο περιστατικό στα Κιμμέρια,σημειώνοντας ότι το ΔΠΘ κατηγορήθηκε για αυτό ενώ την εποπτεία και τα κονδύλια είναι του ΕΝΕΔΙΒΙΜ, ζητώντας να επανέλθουν όλα στο Πανεπιστήμιο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Κυρίως, βέβαια, αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα:

Στο στόχαστρο Τσαουσίδης-Κυβέρνηση-Βουλευτές

Διατύπωσε κατηγορίες εναντίον των καθηγητών της Πολυτεχνικής κυρίων Τσαουσίδη και Ραψομανίκη και την κόντρα που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε ότι η υπόθεσή τους έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα, όπως ανέφερε. Σε μια αποστροφή του λόγου του αργότερα σημείωσε πως “υπάρχουν κατηγορίες πως κάποιος έφαγε 2 εκατ. ευρώ και εμείς θα σφυράμε κλέφτικα;” Ανέφερε εξάλλου ότι με απόφαση που υπογράφει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ότι για το θέμα έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ ενώ συμπεριέλαβε στην κριτική του και το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να αναφέρει ότι συνεργάζονται με το ερευνητικό κέντρο ΑΘΗΝΑ στην Ξάνθη, ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη, είχε επιλέξει το ΑΘΗΝΑ αντί του Πολυτεχνείου,  λίγα μέτρα παραπέρα “όπου  κατασκευάζονται  δορυφόροι που εκτοξεύει η ΝΑΣΑ στο διάστημα” όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θ. Καραμπίνης ανέφερε άτομα που έχουν πρόβαση σε κυβερνητικούς κύκλους και κατηγορούν το ΔΠΘ για μη σύννομη λειτουργία ενώ οι ίδιοι δεν είναι σύννομοι”.  Τέλος, για το ζήτημα ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης χωρίς να βρει ανταπόκριση και ότι κάποιοι παρέσυραν τον Υπουργό Παιδείας να κάνει δηλώσεις εναντίον του Πανεπιστημίου ενώ τα ζητήματα αφορούν τον ίδιο προσωπικά και όχι το Ίδρυμα.

Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, που θεωρεί ότι υποβαθμίζει το Διδασκαλείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Αλεξανδρούπολης και φωτογράφισε τον βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ, λέγοντας ότι είχε προεξοφλήσει, πριν τη νομοθετική ρύθμιση, ότι το Διδασκαλείο δεν θα λειτουργήσει. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Π. Κεραμάρη και το συνεργάτη του Β. Συμεωνίδη -που έπρεπε να αποχωρήσουν πριν το τέλος της σύσκεψης- ευχαρίστησε και τόνισε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία και ότι είναι σημαντικό ότι έχουν ταύτιση απόψεων στο θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Σφοδρή επίθεση σε Κασσαβέτη

Σφοδρή ήταν η επίθεσή του στο Γενικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Δ. Κασσαβέτη, χαρακτηρίζοντας “κατάπτυστο” το πόρισμα του Σώματος με το οποίο παραπέμπεται. Όπως είπε, όλες οι υποθέσεις του ΔΠΘ έχουν πάει στην Εισαγγελία με πρωτοβουλία του ίδιου, ακόμη και αν εμπλέκεται ο ίδιος, ότι οι υποθέσεις της σίτισης από το 2005 έχουν κλείσει αμετάκλητα για τη δικαιοσύνη και ότι επανέρχονται επειδή η σύζυγός του το 2007 αγόρασε κάποιες μετοχές μιας εταιρίας στην οποία ήταν μέτοχος ο πρώην Πρύτανης Κ. Σιμόπουλος και ο οποίος σε μια άλλη εταιρία εμφανίζεται μέτοχος του Χούτου καθώς και ότι έχουν εμπλέξει την οικογένειά του στις διαφορές αυτές. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν ήταν Πρύτανης το διάστημα που μεσολάβησε αλλά ότι κάθε χρόνο υπήρχαν αναθέσεις για τον ίδιο εργολάβο σίτισης.

Ειδικότερα για τον Δ. Κασσαβέτη ανέφερε ότι είναι Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής του ΔΠΘ και υποστήριξε ότι ήταν στον Τομέα του πρώην Πρύτανη κ. Ρέμελη ο οποίος έχει εμπλακεί με την ακαδημαϊκή του εξέλιξη και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο του Δ. Κασσαβέτη για να διαπιστωθεί αν ασκούσε πλημμελώς ή όχι τα καθήκοντά του ως Καθηγητής.

Τέλος, σε μια υπόθεση που δεν εμπλέκεται με τις άλλες υποθέσεις, αναφέρθηκε και στον Καθηγητή Γ. Παύλου του τμήματος ΗΜΜΥ της Ξάνθης, λέγοντας ότι είναι ένα από τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και τον κατηγόρησε ότι έστελνε μηνύματα σε φοιτήτριες να βρεθούν στις 2 το πρωί στο Bar Lola και να λύσουν ασκήσεις Φυσικής και ότι αν κάποια κόρη του έπαιρνε τέτοιου είδους μηνύματα ο ίδιος θα έπρεπε “να τον δείρει”, διερωτώμενος  τι θα μπορούσε να σκεφτεί ο γονέας που το παιδί του σπουδάζει στην Ξάνθη και εκείνος βρίσκεται στην Αθήνα, αν άκουγε κάτι τέτοιο.

“Μάλλον θα με εκτελέσουν”

Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι στο στόχαστρο αρκετών που του ζητούν να παραιτηθεί, άσκησε κριτική στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκδώσεις σχετικές ανακοινώσεις, υποσημειώνοντας ότι είναι αυτοί τον είχαν “χτίσει” στο παρελθόν και ότι έχουν άποψη για διάφορα θέματα αλλά δεν μιλάνε για τον οπλισμό που έχει εντοπιστεί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου,.

Όπως είπε κλείνοντας την ομιλία του “Εγώ είμαι κατηγορούμενος και μάλλον θα με εκτελέσουν αλλά το Πανεπιστήμιο δεν τους φταίει”.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε

Σήμερα, 3 Απριλίου 2017, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φορείς της Θράκης ενημερωθήκαμε για τις ποικίλες και σημαντικές δράσεις του Πανεπιστημίου, ιδίως κατά την τελευταία 3ετία. Οι δράσεις αυτές, πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν μέσω αγαστής συνεργασίας Πανεπιστημίου και φορέων του τόπου μας, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρεια μας. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο, ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μας, όπως, άλλωστε, επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος.

Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε περί μιας, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνης, προσπάθειας απαξίωσης και υπονόμευσης, ειδικά αυτών των δράσεων του Ιδρύματος. Η προσπάθεια αυτή έχει μέχρις στιγμής ως αποτέλεσμα να διακοπούν ή να μεταφερθούν αλλού σημαντικές για την περιοχή και την κοινωνία μας δράσεις, που είχαν αρχικά ανατεθεί στο Δ.Π.Θ. από την ελληνική Πολιτεία, όπως το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος και το ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης και το σύνολο της Διοίκησης κατηγορούνται για ενέργειες του παρελθόντος που έχουν κριθεί αμετάκλητα από την Δικαιοσύνη.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά υιοθετούνται αβασάνιστα θέσεις και απόψεις ορισμένων, οι οποίοι βάλλουν κατά του Πανεπιστημίου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι το Δ.Π.Θ. είναι το Πανεπιστήμιο μας. Ως εκ τούτου κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της Διοίκησης και των μελών του Πανεπιστημίου μας εκλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Θράκη.

Η παρουσίαση του Πρύτανη ΕΔΩ