ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΟΥΛΑ. Του Θ. Μουσόπουλου

  Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης τον Αύγουστο του 2015, με την προοπτική συμπλήρωσης το 2016 εκατόν είκοσι χρόνων από το θάνατο του μεγάλου θρακιώτη δημιουργού Γεώργιου Βιζυηνού (1848 – 1896), με δημόσια προκήρυξη πρότεινε να κηρυχθεί το 2016 «Έτος Γεώργιου Βιζυηνού» και να πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  Δεν κηρύχθηκε, βέβαια, το έτος Γ. Βιζυηνού, όμως έλαβαν χώρα σε όλη τη Θράκη αρκετές εκδηλώσεις τιμής, σε μερικές από τις οποίες άμεσα ή έμμεσα πήρε μέρος το Δίκτυο. Θα περιοριστούμε σε έναν στοιχειώδη απολογισμό. Να αναφέρουμε ότι κατά το παρελθόν με άλλες ευκαιρίες στη Νομαρχία Ξάνθης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και σε άλλους φορείς ο Θανάσης Μουσόπουλος οργάνωσε εκδηλώσεις για τον Γεώργιο Βιζυηνό.

  Παρουσιάζουμε τις πρόσφατες δράσεις του «Έτους Γ. Βιζυηνού»:

  Στις 15 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Λ&Π Ημερίδα με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων, λογοτεχνών και ομάδας μαθητών/ μαθητριών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ξάνθης σε εξαιρετικό δρώμενο.

  Στις 19 Μαρτίου 2016 στον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης στο Διδυμότειχο, στα πλαίσια μιας ευρύτερης εκδήλωσης  για την ποίηση που οργάνωσαν οι Καστροπολίτες,  μίλησε ο Νίκος Σεργκενλίδης για το Παιδί και το Παιχνίδι στο Βιζυηνό.

  Στις 8 Απριλίου 2015 στο Γυμνάσιο Σμίνθης με την ευθύνη της φιλολόγου Ελισάβετ  Βαγιανού οργανώθηκε εκδήλωση για το Βιζυηνό με τη συμμετοχή μαθητών / μαθητριών, που περιλάμβανε εξαιρετική δραματοποίηση του έργου «Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον» και ομιλία του Θανάση Μουσόπουλου με τίτλο «Ταξίδια του Γ. Βιζυηνού στο χώρο και στο χρόνο».

  Στις 20 Απριλίου 2016 το 2ο Ενιαίο Λύκειο Ξάνθης παρουσίασε σε θαυμάσια θεατρική παράσταση το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη «Στη γέφυρα του Λουλέ Μπουργκάζ» που βασίζεται στο έργο του Βιζυηνού «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου».

   Στη 1 Απριλίου 2017 ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη» οργανώνει μεγάλη εκδήλωση για το Γ. Βιζυηνό. Ο Θανάσης Μουσόπουλος θα εισηγηθεί το θέμα «Η συμβολή του Ιω. Μπακιρτζή στη μελέτη του έργου του Γ. Βιζυηνού».

  Σε αυτήν και σε άλλες εκδηλώσεις παρουσιάζεται Έκθεση φωτογραφικού υλικού για τον Βιζυηνό, που οργανώθηκε από το Δίκτυο Λ & Π  με την ευκαιρία της Ημερίδας.

    Ως συμπλήρωμα τούτου του μικρού Απολογισμού, να σημειωθούν οι παρακάτω δράσεις:

1.    Εκδόθηκε το μικρό βιβλίο μου από τις εκδόσεις Σπανίδη «Ο εκ Βιζύης Γεώργιος», 2015  – Παραμένει ανέκδοτο το πολυσέλιδο έργο μου με τίτλο «Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η αυθεντική ελληνική ενότητα – Ο Ανατολίτης που ήρθε από τη Δύση».

2.    Δημοσιεύθηκαν πολλά κείμενά μου για τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

3.    Επιμελήθηκα και παρουσίασα πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης και στο Διακονία fm

4.     Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης, στο σχολ. έτος 2015 -2016, στα πλαίσια εθελοντικής προσφοράς, δίδαξα ιστορία / πολιτισμό Θράκης και ζωή / έργο του Γ. Βιζυηνού.

5.    Στα μαθήματα Ιστορίας / Πολιτισμού Θράκης που πραγματοποιώ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  εξετάστηκαν πλευρές του έργου του Γ. Βιζυηνού

6.    Η ξανθιώτισσα ζωγράφος που ζει στην Αθήνα Ειρήνη Βογιατζή φιλοτέχνησε εξαιρετικό πορτρέτο του Γ. Βιζυηνού, που κοσμεί τις αφίσες ης Ημερίδας του Δικτύου, το βιβλίο μου και άλλα έντυπα.

                                                                   Θανάσης Μουσόπουλος

Συντονιστής Δικτύου Λόγου και Πράξης


To Χanthi2gr  είναι ένας φιλόξενος χώρος που δημοσιεύει απόψεις πολιτών και αρθρογράφων και δεν υιοθετεί απαραίτητα το περιεχόμενο των άρθρων.