Το μείζον θέμα της έγκρισης του πρωτοκόλλου παραλαβής υλικών της σύμβασης για την την «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικών χαρών Δήμου Ξάνθης” κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με σοβαρές κατηγορίες από την αντιπολίτευση για την συμμόρφωση των μηχανημάτων με τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται. 

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και με πολλές εντάσεις. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις και χαρακτήρισαν την παραλαβή πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Δήμου παρά το μεγάλο κόστος, που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπάλληλος ανέφερε ότι όλα όσα παραλήφθηκαν πληρούν τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.

Διάσταση απόψεων μεταξύ υπαλλήλων

Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε  μεταξύ του επιβλέποντος κυρίου Λάππα και του υπεύθυνου της Επιτροπής Παραλαβής κυρίου Παυλίδη,  κατά τις ερωτήσεις και, κυρίως, για το αν το όργανα που παρελήφθησαν από το Δήμο είχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές και αν αυτές ήταν ουσιώδεις – όπως ανέφερε ο κ. Λάππας που σημείωσε ότι ήταν άνω του 1%- ή επουσιώδεις, όπως υποστήριξε ο κ. Παυλίδης που θεώρησε ότι εκπληρώνουν τις σχετικές προδιαγραφές. Η διάσταση αυτή εντοπίζεται και στα σχετικά πρακτικά.

Δάπεδο παραλήφθηκε σε μεταφορική εταιρία !

Ο Θανάσης Ξυνίδης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα ενώ ανέφερε – και επιβεβαιώθηκε από τους υπαλλήλους- ότι σύμφωνα με τα πρακτικά ελαστικά δάπεδα εμβαδού 340 τετραγωνικών μέτρων βεβαιώθηκαν ενώ ήταν αποθηκευμένα σε ιδιωτική μεταφορική εταιρία της πόλης και όχι στο έργο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον υπάλληλο. Μάλιστα, σημείωσε, ότι ήδη δύο παιδικές χαρές λειτουργούν (άτυπα όπως ειπώθηκε από τους υπαλλήλους) άρα δοκιμάζει τα όρια της νομιμότητας, το γεγονός ότι εγκρίνονται το μήνα Μάρτιο από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Θ. Ξυνίδη ο εν λόγω διαγωνισμός -τον οποίο χαρακτήρισε απίστευτο- είναι γεμάτος παρατυπίες.

Οι ερωτήσεις που έγιναν ήταν πολλές από την παράταξη Ξυνίδη όπως για επιμέρους ζητήματα, με παραδείγματα συγκεκριμένων οργάνων ή φωτιστικών ενω ο Μανώλης Φανουράκης υπενθύμισε το διαγωνισμό και την ένσταση της εταιρίας που αποκλείστηκε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης διάβασε το πρακτικό απόρριψης της οικονομικής επιτροπής λόγω των όρων απόκλισης της εταιρίας που έκανε ένσταση. Και σημείωσε ότι ακριβώς οι 3 λόγοι για τους οποίους τότε η Οικονομική Επιτροπή απέκλεισε ένα συμμετέχοντα, ισχύουν και για την ανάδοχο εταιρία, με βάση αυτά που εγκατέστησε. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στην επίμαχη συνεδρίαση οι αποκλεισμένοι επιχειρηματίες είχαν προειδοποιήσει ότι αν ο ανάδοχος παραβιάσει τους ίδιους όρους, θα προσφύγουν και το γνώριζε και ο εργολάβος.

Όπως σημείωσε, θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια προβληματική υλοποίηση του έργου με καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο αυτή τη διάσταση και η παράταξή του δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ψηφίζοντας αρνητικά.

Μπένης: “Άλλα όργανα πιστοποιήθηκαν και άλλα έχουν εγκατασταθεί;”

Ο Δημήτρης Μπένης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κωδικούς που σύμφωνα με την πιστοποίηση δεν φαίνεται να υπάρχουν  “κούνια νηπίων με τον κωδικό Κ-114” που περιγράφεται στη συγγραφή υποχρεώσεων έχει παραδοθεί στο Δήμο. Παρότι ο αρμόδιος υπάλληλος απάντησε καταφατικά, ο Δ. Μπένης σημείωσε ότι από την πιστοποίηση των αρμόδιων μηχανικών φαίνεται ότι δεν έχει εγκατασταθεί αλλά ότι υπάρχει μια παρόμοια καθώς και ότι δεν έχει ελεγχθεί από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης τι έχει εγκατασταθεί και τι όχι.

“Επιχειρείται να γίνει γαργάρα” η απόκλιση από τους όρους, πέρα από πολλές άλλες παρατυπίες, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Μπένης που ρώτησε αν οι παρατάξεις πρέπει να δεχτούν τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του έργου ή τς επίβλεψης που είναι αρνητική.

Ο Ι. Καμαρίδης επανέλαβε όσα είχε πει στη διάρκεια της συνεδρίασης που είχε δοθεί παράταση στον ανάδοχο, πως έπρεπε να έχει κηρυχτεί έκπτωτη η εταιρία και ανέφερε ότι η εταιρία δεν πρέπει να πληρωθεί γιατί έχει καθυστερήσει στις συμβατικές υποχρεώσεις αλλά και γιατί δεν εκπληρώνει τις προδιαγραφές.

Ανταμπούφης: Προβληματικές αντιλήψεις σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες

Σύμφωνα με το Ν. Ανταμπούφη, πρόκειται για μια αποτυχία, υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινωνία, έγινε προσπάθεια να τηρηθούν προδιαγραφές,  νομοθεσία και διαδικασίες αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει λόγω αντιλήψεων και νοοτροπιών τόσο στους πολιτικούς προϊσταμένους όσο και σε ένα μέρος των υπηρεσιακών παραγόντων. Ως προς τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει διάσταση απόψεων ή δεν έχει μετρήσει σωστά η αρμόδια επιτροπή, είναι ένας ουσιαστικός λόγος για να μην υπογραφεί καμία παραλαβή από το Δήμο.

Διαμαρτυρίες για τα έγγραφα

Επίσης διαμαρτυρίες υπήρξαν για το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο της ΕΒΕΤΑΜ που εμφάνισε η υπηρεσία και πιστοποιεί τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ έχει εκδοθεί το 2013, πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού. ενώ όπως ανάφερε η παράταξη Ξυνίδη, η ισχύς του εγγράφου έχει λήξει ήδη από τις 16-7-2016 ενώ η έκθεση της επιτροπής παραλαβής υπογράφεται στις 17-2-2017.

Παρέμβαση έκανε ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σημείωσε ότι με δική του πρωτοβουλία είχε ζητήσει από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, να προσκομίσουν ένα πρακτικό παραλαβής με τις παρατηρήσεις τους, εμπρόθεσμα, ώστε να γνωρίζει ο Δήμος τι έχει γίνει. Παρέμβαση έκανε και η Αντιδήμαρχος Α. Γκιρτζίκη, που σημείωσε ότι ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που είχε απορρίψει την ένσταση εταιρίας για τους ίδιους λόγους και δεν μπορεί να ψηφίσει την παραλαβή όσων ή επιτροπή είχε απορρίψει, προτείνοντας τη μερική παραλαβή, κάτι στο οποίο συναίνεσε και η νομική υπηρεσία.

Δήμαρχος: Τους χρήστες δεν τους ενδιαφέρουν οι αποκλίσεις

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος που σημείωσε ότι τις μητέρες και τα παιδιά που περιμένουν να χρησιμοποιήσουν τις παιδικές χαρές δεν τους ενδιαφέρει αν οι κάδοι ή τα φωτιστικά έχουν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές. Επίσης σημείωσε ότι αν κάτι δεν ήταν στην αποθήκη του Δήμου με βάση το σχετικό πρακτικό της επιτροπής, αυτό δεν θα παραληφθούν και δεν θα πληρωθούν, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τις παρατηρήσεις της επιτροπής.

“Δεν είμαι με τις εταιρίες αλλά με τους πολίτες που θέλουν να ανοίξουμε τις παιδικές χαρές και όσους δικαιολογημένα βρίζουν που δεν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε, επί δύο χρόνια, τις παιδικές χαρές” είπε.

Ψηφοφορία με δύο λευκά από την πλειοψηφία

Το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισε η πλειοψηφία και κατά οι παρατάξεις Ξυνίδη, Μπένη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη. Λευκό ψήφισαν οι Αλεξία Γκιρτζίκη, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης από την πλειοψηφία και η παράταξη Τσιακίρογλου.