Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης αποσύρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το θέμα της αγοράς παιδικού σταθμού στην οδό Σάρδεων 12 από το Δήμο Ξάνθης. 

Το θέμα αποσύρθηκε μετά από σοβαρές αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που έφτασε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και τη νομιμότητα της αγοράς με σοβαρές επιφυλάξεις που πρόβαλαν στελέχη της, για το τίμημα, για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός και για την ύπαρξη προσημειώσεων από τράπεζες στο ακίνητο.

Το συνολικό τίμημα για την αγορά έφτασε στις 324.000 ευρώ εκ των οποίων τα 255.000 αφορούν στο κτίριο, σύμφωνα τις εκτιμήσεις της αρμόδια επιτροπής,  και τα υπόλοιπα το οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από το κτίριο καθώς και τον εξοπλισμό (69.000 ευρώ) .

Ιδιωτικό συμφωνητικό για την αγορά του με 170.000 ευρώ από ιδιώτη;

Ο Θανάσης Ξυνίδης υποστήριξε ότι για το ίδιο οικόπεδο υπήρχε ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς του ιδιοκτήτη με ιδιώτη σε πολύ χαμηλότερη τιμή.  Απαντώντας η νομική υπηρεσία του Δήμου ανέφερε ότι υπήρχε ιδιωτικό συμφωνητικό ύψους 170.000 ευρώ για το κτίριο χωρίς το οικόπεδο (190.000 σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες) για το οποίο έχει πληρώσει τη σχετική ποινή για την υπαναχώρησή του, όπως επιβεβαίωσε συμφώνησε και ο ιδιοκτήτης, που βρέθηκε στη συνεδρίαση.

Ο Θανάσης Ξυνίδης άσκησε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι ο Δήμος θα πλήρωνε πολύ μεγαλύτερο τίμημα για το κτίριο ενώ υποστήριξε ότι ο ιδιώτης υποψήφιος αγοραστής κατηγορεί τους εμπλεκόμενους ότι η υπαναχώρηση οφείλεται σε αγορά με μεγαλύτερο τίμημα από το Δήμο. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος απάντησε το ποσό του ιδιωτικού συμφωνητικού αφορούσε σε αγορά του 1/2  του ακινήτου  χωρίς την πίσω αυλή, όπως έχει ενημερωθεί αλλά η αντιπολίτευση επέμεινε ότι η πρώτη συμφωνία εξαιρούσε μόνο την πίσω αυλή, που ο Δήμος κοστολογεί με 55.000 ευρώ. Από την πλευρά του ο Μ. Φανουράκης σημείωσε ότι ένας πολίτης ακούγοντας τη συζήτηση θα συμπεράνει ότι ο Δήμος πληρώνει περισσότερα από έναν ιδιώτη για να αγοράσει ένα ακίνητο καθώς και ότι ο υποψήφιος αγοραστής συμφώνησε για όλο το κτίσμα, όπως φέρεται να επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ξέσπασε θύελλα ενώ ο Θανάσης Ξυνίδης κατηγόρησε ευθέως ότι ο Δήμος ζημιώνεται με ένα ποσό της τάξης των 85.000 ευρώ που είναι η διαφορά για το κτίριο σε σχέση με την τιμή που είχε συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης με τον ιδιώτη, αφήνοντας αιχμές για πιθανές ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν αν προχωρήσει η αγορά.

Προσημειώσεις και άδειες για τη λειτουργία ως Παιδικού Σταθμού

Εξάλλου, από την πλευρά της η μείζονα αντιπολίτευση έθεσε δύο ακόμη θέματα καθώς στο ακίνητο υπάρχουν προσημειώσεις από την Τράπεζα με τη δημοτική αρχή και τη δικηγόρο και δημοτική σύμβουλο Δέσποινα Παρτσαλίδου να καθησυχάζει ότι η δέσμευση της τράπεζας για την εξάλειψη των προσημειώσεων εφόσον το τίμημα καλύπτει τις απαιτήσεις της, είναι μια απλή και συνηθισμένη διαδικασία και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι έπρεπε να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση της τράπεζας πριν την αγορά.

Τέλος διαμάχη προκλήθηκε και για τη χρήση του ακινήτου καθώς ζητήθηκε να υπάρξει βεβαίωση από την αδειοδοτούσα αρχή ότι το κτίριο μπορεί να λειτουργήσει άμεσα ως παιδικός σταθμός από το Δήμο Ξάνθης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό τις σφοδρές αντιδράσεις όπως και αυτής του Δημήτρη Μπένη, η Δημοτική Αρχή απέσυρε το θέμα και η συζήτησή του αναβλήθηκε  και ενώ και κάποιοι σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης που σκόπευαν να υπερψηφίσουν, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα ζητήματα που τέθηκαν.