Την Τετάρτη οδηγείται στην Εισαγγελία της Ξάνθης με την αυτόφωρη διαδικασία ο ιμάμης του τεμένους της Ηλιόπετρας ο οποίος κρατείται στην ΑΔ Ξάνθης.

Ο ιμάμης συνελήφθη μετά την έφοδο στο τέμενος του χωριού, κατά την οποία βρέθηκαν στο μιναρέ τρία όπλα: ένα κυνηγετικό φλόμπερ και δύο πιστόλια διαφορετικού διαμετρήματος, το ένα με σιγαστήρα, καθώς σφαίρες για τα τρία όπλα.

Ο συλληφθείς κατηγορείται για το αδίκημα της οπλοκατοχής ενώ ήδη εκπροσωπείται από ομάδα νομικών αποτελούμενη από τον Αχμέτ Κεχαγιά Ικσάν και τον Αδνάν Πετσενίκ.

Τι υποστηρίζει ο ιμάμης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν κατά την κατάθεσή του στο στάδιο της προανάκρισης υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα όπλα καθώς και ότι ο μιναρές βρίσκεται σε χώρο εξωτερικό του τεμένους και είναι σιδηροκατασκευή χαμηλού ύψους.

Οι κάτοικοι, με τους οποίους συνομίλησε το xanthi2gr, λίγα λεπτά μετά την έφοδο της Αστυνομίας, αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα φιλήσυχο συγχωριανό τους και ιερωμένο που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα με τη συμπεριφορά του. Είναι μια είδηση, πάντως, που τους έχει προκαλέσει έκπληξη.

Τα όπλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του xanthi2.gr δεν έχουν εμφανή αρίθμηση και η προέλευσή τους πιθανολογείται από την ανατολική Ευρώπη αν και είναι άγνωστη με την πρώτη ματιά. Ήδη αποστέλλονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο από τους ειδικούς της ΕΛΑΣ.

Εμπλοκή της οργάνωσης Γκιουλέν;

Σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, αυτό που αφήνεται να εννοηθεί η πλευρά του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, η οποία είναι ενοχλημένη από την έκταση του θέματος, είναι ότι υπαινιγμοί ότι η υπόθεση ενδεχομένως να αφορά δράση της οργάνωσης του Φ. Γκιουλέν. Δεδομένου και του δημοψηφίσματος στη γείτονα, η διαχείριση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα δυσχερής.