Site icon Xanthi 2

Ο Τσιρώνης ζητά απαντησεις για τη βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη

Επιστολή για την αντιμετώπιση της Βρουκέλλωσης στη Σταυρούπολη Ξάνθης απέστειλε στην Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές των Νομών Ξάνθης και Δράμας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ο προβληματισμός για την επάρκεια του προγράμματος αντιμετώπισης που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και η προστασία του ζωικού κεφαλαίου αφού ήδη έχουν θανατωθεί 500 από τα 3.000. Η επιστολή αποτελεί έμμεση προτροπή για τη βρουκέλλωση αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ξάνθης.

Στην επιστολή του ζητά από τις υπηρεσίες να πληροφορηθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης και επισημαίνει το αίτημα για εμβολιασμό αντί εκρίζωσης της νόσου της βρουκέλλωσης,  των τοπικών κτηνοτρόφων. Στην επιστολή του μνημονεύει τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους κτηνοτρόφους, παρουσία του Σ. Γιαννακίδη,  τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι τα ζώα συναγελάζονται με αυτά του Παρανεστίου, όπου έχει ήδη γίνει εμβολιασμός ενώ υπενθυμίζει και το περιστατικό επίορκου υπαλλήλου κτηνιατρικής υπηρεσίας που κατηγορείται ότι εμφάνιζε ψευδή αποτελέσματα θετικών δειγμάτων σε ζώα ενώ τα ίδια ζώα σε ιδιωτικά εργαστήρια εμφάνιζαν αρνητικές εξετάσεις.

Αναλυτικά η επιστολή Τσιρώνη:

Πριν λίγες εβδομάδες κτηνοτρόφοι της Σταυρούπολης Ξάνθης μου εξέφρασαν την απόγνωση τους για την τεράστια καταστροφή ζωικού κεφαλαίου λόγω του προγράμματος εκρίζωσης της βρουκέλλωσης στην περιοχή τους. Οι αριθμοί που μου ανέφεραν είναι συντριπτικοί και έχω επιστολή που αναφέρεται σε 505 ζώα τα τελευταία χρόνια από 17 κτηνοτρόφους

Το πρόγραμμα εκρίζωσης αμφισβητείται για αρκετούς ακόμα λόγους:

Παρακαλώ να μου απαντήσετε επί πλέον στα παρακάτω ερωτήματα:

Παρακαλώ να επανεξετάσετε άμεσα το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό των ζώων της περιοχής για τους παρακάτω λόγους:

Αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με τον παραπάνω προβληματισμό δεν έχω πρόθεση να επέμβω στην επιστημονική σας γνώση και τις αρμοδιότητες. Σκοπό έχω να συνεισφέρω στον προβληματισμό και να εξασφαλίσω δύο μείζονες στόχους:

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι για ελάχιστες ημέρες μέχρι να παρθούν οριστικές και τεκμηριωμένες αποφάσεις θα ήταν χρήσιμο η υπηρεσία να μην προβαίνει σε ενέργειες που προκαλούν αναταραχή στους παραγωγούς, εκτός από τις απόλυτα επιβεβλημένες από την νομοθεσία. Θα παρακαλούσα να ενημερώνομαι άμεσα για την αναγκαιότητα αυτών των ενεργειών ώστε να συμβάλω στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Exit mobile version