Με τίτλο “Ένα μικρό σημείωμα για ένα μεγάλο θέμα” ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη Νίκος Ανταμπούφης, τοποθετείται για το ζήτημα που έχει ανοίξει για την Απλή Αναλογική αλλά, ταυτόχρονα, κάνει αναγωγή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2014 με αναγωγή σε έδρες αν ίσχυε η απλή αναλογική, όπου υπάρχουν εντυπωσιακά ευρήματα. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Ανταμπούφη:

  • Ποίος φοβάται την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
  • Γιατί σηκώνουν κουρνιαχτό οι μεγαλορρήμονες των Δημάρχων;
  • Ποιό είναι το διακύβευμα για τους «συνήθεις» (πες και επαγγελματίες) τοπικούς άρχοντες;
  • Γιατί η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της ξεκίνησαν «ανέκδοτο» αγώνα κατά της απλής αναλογικής γενικώς, με εκστρατεία ανά την επικράτεια;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΤΩΡΙΝΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ
Ονομα Συνδυασμού Έγκυρες Ψήφοι Ποσοστό % Δημοτικοί Σύμβουλοι Ποσοστό % Δημοτικοί Σύμβουλοι Ποσοστό %
ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ (ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ) 8.311 31,27 25 60,98 13 31,71
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ (ΠΟΥΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ) 6.331 23,82 6 14,63 10 24,39
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ (ΜΠΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) 4.709 17,72 4 9,76 7 17,07
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ) 2.438 9,17 2 4,88 4 9,76
ΞΑΝΘΗ – ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Δύναμη ανατροπής Δύναμη Προοπτικής (ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ) 2.214 8,33 2 4,88 3 7,32
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) 1.671 6,29 1 2,44 3 7,32
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ (ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) 904 3,40 1 2,44 1 2,44
ΣΥΝΟΛΟ 26.578 100,00 41 100 41 100

*(Οι τέσσερις θέσεις κατανεμήθηκαν με βάση τα δεκαδικά υπόλοιπα)

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) σχετικά με τη διαφαινόμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής ως συστήματος συγκρότησης των Δημοτικών/Περιφερειακών Συμβουλίων. Η ΚΕΔΕ διά του προέδρου της κ. Πατούλη αρνείται να συζητήσει με το αρμόδιο υπουργείο προτάσεις για την Τ.Α., ο κ. Καμίνης τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, ο Δήμαρχος Ξάνθης μίλησε για κίνδυνο ακυβερνησίας στους Δήμους. Φυσικά η άρνηση τους δεν συνοδεύεται από άλλη πρόταση, οπότε «… ας μείνουμε όπως είμαστε  τώρα» (και για πάντα αν γίνεται). Γενικά και απλά κατά της απλής.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Το ακραίο δημαρχοκεντρικό μοντέλο προκύπτει από τη συντριπτική πλειοψηφία που διαθέτει ο επιτυχών συνδυασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία – σε συνδυασμό με την κομματική (συνήθως) ή προσωπική ακτινοβολία του Δημάρχου – λειτουργεί πλέον ως νομιμοποιητικός μηχανισμός των αποφάσεων του Δημάρχου  και όχι αντίστροφα. Κατά τις συνεδριάσεις, όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα (ακόμη και πριν αρχίσουν) διατυπώνεται το ύψιστο επιχείρημα: «Ότι και να λέτε, η πρόταση θα περάσει όπως θέλουμε εμείς διότι έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία». (Η ακυβερνησία που λέγαμε).

Πολύ συχνά πολλοί δήμαρχοι, καλυπτόμενοι πίσω από την εξωφρενική πλειοψηφία που διαθέτουν, ζητούν υπεύθυνη στάση από την  αντιπολίτευση των Δημοτικών Συμβουλίων καλώντας την να εγκαταλείψει την στείρα άρνηση και να αναλογιστεί τι σημαίνουν οι ευθύνες της διοίκησης . Ευκαιρία λοιπόν, μέσω της απλής αναλογικής να «γίνει υπεύθυνη» και η αντιπολίτευση.  Γιατί διαφωνούν;  Άλλοτε πάλι,  γράφοντας «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τους κανόνες της απλής λογικής (όχι της αναλογικής) εξασφαλίζουν αποφάσεις που αποδεικνύονται ανεφάρμοστες ή με νομικά προβλήματα.

Μερικοί (δήθεν ρεαλιστές ) αναπτύσσουν το επιχείρημα ότι μέσω της απλής αναλογικής επιχειρείται η άλωση της Τ.Α. από την κυβέρνηση και άλλες «σκοτεινές» δυνάμεις. Πρώτα από όλα, το να ταυτίζεις τις τύχες της Τ.Α. με την προσωπική σου πολιτική τύχη είναι αντικείμενο μελέτης της ψυχανάλυσης (έστω της πολιτικής τοιαύτης). Από κει και πέρα τους διαφεύγει το γεγονός ότι  η απλή αναλογική και στην Τ.Α. αποτελεί για δεκαετίες  σταθερή θέση της Αριστεράς και ως τέτοια σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σήμερα. Η μικροπολιτική και βαθιά συντηρητική άποψη ότι το εκλογικό σύστημα είναι εργαλείο επιβολής περιστασιακών επιδιώξεων, αντιμετωπίζει το θεσμό της Τ.Α. ως χώρο πολιτικής χειραγώγησης και προσωπικής ανέλιξης. Πρόκειται για δυστυχείς παλαιοκομματικούς παλαιοδημάρχους.

Η απλή αναλογική στην Τ.Α. έρχεται να εναρμονίσει  το θεσμό με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της Τ.Α. με νέες δυνάμεις, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Λειτουργεί απελευθερωτικά για τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και μας φέρνει πλησιέστερα στην άμεση δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Προφανώς από μόνη της δεν πετυχαίνει τέτοιους στόχους. Αποτελεί όμως «αναγκαία συνθήκη» για να εξασφαλίσουμε την  Τ.Α. των πολιτών και του μέλλοντός μας.

Τέλος, ας ξαναμελετήσουμε τον αρχικό πίνακα  και ας απαντήσουμε ΕΜΕΙΣ στα ερωτήματα της αρχής του κειμένου.

Νίκος Ανταμπούφης

Δημοτικός Σύμβουλος – Γραμματέας  του Δημοτικού  Συμβουλίου Ξάνθης