Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ως πρώτος υπογράφων με 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ, αναφορικά με την αξιολόγηση των Πιστοποιημένων Φορέων Διαχείρισης ΟΣΔΕ.
Η ερώτηση που κατατέθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, αναδείκνυε την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες και να καταβληθούν ποινές και στους Πιστοποιημένους Φορείς Διαχείρισης ΟΣΔΕ σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα το λάθος δεν είναι του παραγωγού, αλλά της πύλης, ώστεοι παραγωγοί να μην αποτελούν πάντα τα «θύματα» των Πιστοποιημένων Φορέων Διαχείρισης ΟΣΔΕ .
Στην απάντησή του, το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει ότι έχει ορισθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Επιτροπή συντονισμού και παρακολούθησης του έργου των «Πιστοποιημένων Φορέων για την υποβοήθηση των Δικαιούχων της Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ)», η οποία αναλαμβάνει την παρακολούθηση της λειτουργίας των φορέων μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με έκτακτους και τακτικούς επιτόπιους ελέγχους.
Όσον αφορά την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, για την οριστικοποίηση της είναι απαραίτητη υπογραφή του παραγωγού και η συνοδεία ορθοφωτοχαρτών που αποτυπώνουν το αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση όμως, που οι ποινές οφείλονται σε μη προφανή λάθη των Φορέων και αυτό αποδεικνύεται βάσιμα, ενώ ο Φορέας αναγνωρίζει την υπαιτιότητά του, τότε αποζημιώνει τον παραγωγό. Σε αντίθετη περίπτωση, μη ανάληψης ευθύνης από τον Φορέα, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για να αποζημιωθεί.
Παράλληλα, το ΥΠΑΑΤ τονίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνους για τα λάθη τους άμεσους δικαιούχους και δεν επιβάλλει ποινές σε τρίτους. Παρόλα αυτά θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδοθεί συμπληρωματικό εθνικό θεσμικό πλαίσιο, που να καλύπτει αυτό το κενό.
Τέλος, επειδή θεωρούμε ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των Φορέων, ενδεχόμενα να επιφέρουν την εύρυθμη λειτουργία τους, στην ερώτησή μας είχαμε συμπεριλάβει το ενδεχόμενο να πιστοποιηθούν και νέοι φορείς ΟΣΔΕ. Στην απάντηση αναφέρεται ότι ο αριθμός των φορέων έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 270% και για τις ελάχιστες Περιφερειακές Ενότητες που δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός θα δοθεί η δυνατότητα συμπληρωματικής πιστοποίησης νέων φορέων, σύμφωνα με την Πρόσκληση του 2016.