Η παρουσία των γιατρών του Δ΄ΣΣ στο Δροσερό από τη Δευτέρα και κάθε Δευτέρα είναι πράγματι μια θετική εξέλιξη. Είναι γνωστά και χρόνια τα προβλήματα με την απουσία επαρκούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρά τις προσπάθειες που υπήρξαν, έστω αποσπασματικές. Όμως με μια καίρια παρέμβαση παρά τις επιμέρους δυσκολίες, ο στρατός είναι αποτελεσματικός και πάρα πολύ χρήσιμος για την τοπική κοινωνία, όπως είναι φυσικά εδώ και δεκαετίες και για άλλες περιοχές. 

Μια απόφαση της νέας ηγεσίας του Δ Σώματος Στρατού που προδίδει εξωστρέφεια  και φαίνεται να προέκυψε μετά από σχετικές συζητήσεις και προβληματισμούς διαφόρων εμπλεκομένων ενώ απέσπασε την επιδοκιμασία αρκετών παραγόντων, ακόμη και στην εκπαίδευση. Μάλιστα, πέρα από τις επιμέρους γραφειοκρατικές δυσκολίες ετών, η κίνηση αυτά φαίνεται να παρακάμπτει και προφανείς πολιτικές αγκυλώσεις, για να είμαστε ρεαλιστές. Και αυτό για το Στρατό είναι τολμηρό αλλά επιτυχημένο.

Πολλά έχουν γίνει εδώ και 20 χρόνια από το Δ’ΣΣ στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς. Κάποια ακολούθησαν προφανείς κοινωνικές ανάγκες, κάποια άλλα είχαν υπακούσει σε πολιτικές στοχεύσεις και βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο χρόνος πέρασε, οι δράσεις κρίθηκαν και φαίνεται ότι αυτές που είναι ειλικρινείς, κέρδισαν την επιδοκιμασία και την αναγνώριση της κοινωνίας.

Σκηνικό από κινηματογραφικές ταινίες, στήθηκε στον περίβολο του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της άσκησης για σεισμό. Στους πιο ενημερωμένους, τα υπαίθρια χειρουργεία και κλινικές θύμισαν ταινίες του Βιετνάμ όπως η θρυλική μαύρη κωμωδία MASH (στους νεότερους θύμισαν πιο σύγχρονα ιατρικά σήριαλ που κατά καιρούς λειτουργούν σε συνθήκες εκστρατείας)

Κάπως έτσι συνυπάρχει η χαλαρότητα μιας άσκησης, με τη διαπίστωση όμως ότι σε πραγματικές συνθήκες, οι εικόνες θα ήταν πολύ δύσκολες και η δουλειά του, ήδη καταπονημένου προσωπικού, θα ήταν τιτάνια. Το θετικό είναι ότι η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων ήταν καλή και η αντίδρασή τους αποτελεσματική. Παρότι πρόκειται για μια δράση που αντικατοπτρίζει την ικανότητα των υποδομών και των υπηρεσιών του κράτους, κάνει εντύπωση ότι δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν αντίστοιχη άσκηση.

Παραμένει το πρόβλημα με τον οικίσκο στη συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως ανέφερε ο Κώστας Ζαγναφέρης στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού. Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός ήταν αρχικά για κάποιους πολύ αξιοπρεπείς οικίσκους, στη συνέχεια για λυόμενες κατασκευές και τελικά, καταλήγει σε κάποια τροχόσπιτα που θα εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους της Αστυνομίας, λόγω αντιρρήσεων που υπήρξαν από αρμόδιες υπηρεσίες για τις πιο σταθερές λύσεις.

Ευθύς και ρεαλιστής εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α. Αντωνούδης, όταν ερωτήθηκε για το πρόβλημα με τους ανέμους στο τμήμα Ξάνθης Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού. Όπως σημείωσε το πρόβλημα ήταν γνωστό όταν κάποιοι σχεδίαζαν το δρόμο και υπαρκτό σήμερα. Όμως παρότι η Εγνατία έχει ασχοληθεί, κρίνει ότι είναι δυσεπίλυτο ως και ανυπέρβλητο άρα θα πρέπει να μάθουν Ξάνθη και Κομοτηνή να ζουν με την κλειστή Εγνατία αρκετές φορές κάθε χρόνο…