Mεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η εκδήλωση για τη Σαρία και τις δικαστικές αρμοδιότητες των Μουφτήδων στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας τη Δευτέρα. 

Η δημόσια συζήτηση με τίτλο “Η Σαρία και ο Μουφτής υπό αμφισβήτηση” διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με ομιλητές τους  Κώστα Γούναρη, πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιώργο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα θρησκευμάτων, Γιάννη Κτιστάκι, Επίκουρο Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά, Ιλχάν Αχμέτ

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Ομ. Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης παραβρέθηκαν  και μίλησαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην Υπουργός Νίκος Φίλης, η πρώην Αν. Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη και ο προκάτοχός της Κωστής Παπαϊωάννου, Καθηγητές, Πολιτικοί, Διπλωμάτες και στελέχη του ΥΠΕΞ.

Στη συζήτηση έγινε μια εκτενής ανάλυση του καθεστώτος που ισχύει με τις αρμοδιότητες των Μουφτήδων και την εφαρμογή του Ιερού Ισλαμικού Νόμου σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, κάτι που συμβαίνει μόνο στη Θράκη σε σχέση με την υπόλοιπη  Ευρώπη και θίγει την ισονομία των Ελλήνων πολιτών στο στενό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλες οι πλευρές θεωρούν ότι το καθεστώς είναι αναχρονιστικό  και τονίστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου με απώτερο στόχο την κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή, που αποτελεί και πάγια θέση του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ πέρα από τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν εξήγησε και τον τρόπο που η μειονότητα προσαρμόζεται στην ακαμψία της Ελληνικής Διοίκησης προκειμένου να αποφύγει τη δικαιοδοσία του Μουφτή και το καθεστώς που επικρατεί με τη στάση του μειονοτικού πληθυσμού γύρω από το θεσμό.

Προτάσεις για μεταβατικές λύσεις

Ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Όπως προκύπτει από τη συζήτηση , η μία υποστηρίζει την πλήρη και άμεση κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων ενώ η δεύτερη προτείνει ενδιάμεσες λύσεις. Ως τέτοια προτάθηκε η άμεση νομοθέτηση γύρω από την παρεμπίπτουσα αρμοδιότητα, δηλαδή της υπαγωγής όλων των υποθέσεων στα αστικά δικαστήρια και η παραπομπή στη δικαιοδοσία του Μουφτή μόνο για όσους πολίτες της μειονότητας το επιθυμούν ενώ υπάρχουν και απόψεις που ζητούν το αντίστροφο.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα και ο Κώστας Γούναρης, με ανάρτησή του στο FB εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνάντησης και τις απόψεις που ακούστηκαν, όπως και τις προτάσεις, παράλληλα με τον προβληματισμό του ότι οι υποθέσεις αυτές παραμένουν για δεκαετίες στο δημόσιο λόγο αλλά το νομικό καθεστώς παραμένει το ίδιο χωρίς καμία πρόοδο.