Η συγκρότηση τους Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης, έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα τον τελευταίο καιρό καθώς, μετά τις εκλογές των μηχανικών, δεν έχει γίνει ακόμη εξαιτίας διαδοχικών αναβολών.

Πρόσφατα, η παράταξη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Μηχανικών άσκησε ιδιαίτερη κριτική και αποδίδει τις αναβολές στη ΔΚΜ, ενώ το μέλος της παράταξης Δημήτρης Φώτης, εμφανίστηκε στο Κανάλι 6, εκφράζοντας τις απόψεις για την καθυστέρηση και την ανάγκη συγκρότησης.

Τη Δευτέρα συνέρχεται η Αντιπροσωπεία – Οι θέσεις της Δημ. Συμπαράταξης Μηχανικών

Τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα συνέλθει η αντιπροσωπεία, με τους συσχετισμούς να μην είναι δεδομένοι.

Από την πλευρά της η Δημ. Συμπαράταξη Μηχανικών σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει “Μια πονεμένη ιστορία” τη συγκρότηση της αντιπροσωπείας και παραθέτει τις θέσεις της:

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στην καθημερινότητά τους αυξάνονται μέρα με την ημέρα και η ερώτηση αγανάκτησης στα πηγαδάκια των μηχανικών είναι η γνωστή: πού είναι το ΤΕΕ και γιατί δεν κάνει τίποτα; Οι ερμηνείες μπορεί να διαφέρουν από δέκτη σε δέκτη, όμως η πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη.

Κατά το παρελθόν, η οικονομική ευμάρεια στην Ελλάδα δεν ήταν άγνωστη έννοια για το ΤΕΕ Θράκης: το τμήμα είχε αφενός ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού ώστε  να μπορεί να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και αφετέρου τη δυνατότητα να συγκροτεί Μόνιμες Επιτροπές, καλύπτοντας ορισμένα έξοδά τους, αλλά και Ομάδες Εργασίας, όταν οι προηγούμενες δεν είχαν καταφέρει να γνωμοδοτήσουν πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο. Έτσι το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορούσε να δώσει το επιστημονικό στίγμα του στα περισσότερα θέματα που αφορούσαν τις τοπικές αρχές, να διεξάγει σεμινάρια για τα μέλη του, όπως επίσης και να κοινοποιεί την πλούσια δράση του μέσω του περιοδικού που εξέδιδε. Όλα τα παραπάνω, όπως είπαμε, σε εποχές που το οικονομικό δεν ήταν μείζον πρόβλημα.

Σήμερα, το ΤΕΕ Θράκης διανύει περίοδο χρόνιας υποχρηματοδότησης και πράγματα που θεωρούνταν αυτονόητα για τη λειτουργία ενός υγιούς οργανισμού, αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Κατά συνέπεια, ακόμα και η βιωσιμότητα του Παραρτήματος τίθεται εν αμφιβόλω.

Ως ΔΗΣΥΜ ζητήσαμε την ψήφο των συναδέλφων μας στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, θέτοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο γύρω από το οποίο οφείλουμε να κινηθούμε, ξεκινώντας από μία βασική αρχή: ότι το ΤΕΕ, ως θεσμός, πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι ένας ακόμη περιττός φορέας. Λέμε “πρέπει”, διότι η ύπαρξή του είναι προς όφελος των μηχανικών, της πολιτείας και της ίδιας της κοινωνίας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά στη γνώμη του τεχνικού κόσμου για το Επιμελητήριο. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του φορέα, συμμετείχαμε στις εκλογές για να αυξήσουμε τις πρώτες και να μειώσουμε τις δεύτερες. Η τρίτη θέση που καταλάβαμε μας δίνει και την εντολή να κάνουμε έντονη την παρουσία μας με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη λειτουργία του ΤΕΕ. Με την αδυναμία της de facto συγκρότησης των νέων οργάνων (υπενθυμίζουμε πως καμία παράταξη δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές) να είναι φανερή, κληθήκαμε και πήραμε μέρος σε διαπαραταξιακές συζητήσεις για το μοντέλο διοίκησης του ΤΕΕ Θράκης για την προσεχή τριετία. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες και την δυναμική του φορέα για τον υποσκελισμό των προβλημάτων και εκμεταλλευόμενοι το εκλογικό μας σύστημα, τη δυναμική της ενότητας και την ανάγκη της σύνθεσης, συντάξαμε ένα κείμενο θέσεων για τη συγκρότηση της διοίκησης του ΤΕΕ Θράκης.

Η πρόταση μας περιλάμβανε μια πλήρη περιγραφή των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν για:

  • την προώθηση του επιστημονικού έργου (συγκρότηση Μονίμων Επιτροπών με συνεχή έλεγχο της λειτουργίας τους, Επιστημονικές ημερίδες, ενεργοποίηση επιστημονικού δυναμικού)
  • την αντιμετώπιση των επαγγελματικών θεμάτων (συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σεμινάρια, ασφαλιστικό, εναλλακτικές επιλογές)
  • την ενίσχυση της παρουσίας του ΤΕΕ στα τοπικά θέματα ευθύνης και αρμοδιότητας (περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, θεσμοθέτηση πλαισίου προστατευόμενων περιοχών, παρακολούθηση πορείας υλοποίησης και λειτουργίας καθέτων αξόνων, παρακολούθηση της εξέλιξης των ιεραρχημένων προτάσεων του ΤΕΕ για τα έργα υποδομής, παρακολούθηση και παρέμβαση σε δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιφερειακού και εθνικού επιπέδου)
  • την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΤΕΕ, ζήτημα που, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τροχοπέδη για την πραγματοποίηση των παραπάνω

Έτσι, διατυπώσαμε την ανάγκη για την συγκρότηση ισχυρής διοίκησης, που, με τα δεδομένα των εκλογών του Νοεμβρίου, είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύσει με τριμερή συγκρότηση το 90% του εκλογικού σώματος, με τις τρεις πρώτες παρατάξεις, δηλαδή, να αναλαμβάνουν το κομμάτι της διοίκησης. Θεωρούμε την παραπάνω λύση και επιβεβλημένη και κυρίως εφικτή. και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε, χωρίς  εύθραυστες διμερείς συνεργασίες και τεχνητές πολώσεις, χωρίς  αποκλεισμούς και στείρα αντιπολίτευση. Οι μέρες, άλλωστε, που διάγει το ΤΕΕ Θράκης είναι δύσκολες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω και σε αυτή τη συγκυρία είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο βαθμό που μας αναλογεί. Το πλήρες κείμενο της πρότασης μας δόθηκε στις δύο πρώτες παρατάξεις και μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook. (ΔΗ.ΣΥ.Μ Θράκης)

Με δεδομένο πως, επί της ουσίας, δεν διατυπώθηκαν ουσιαστικές αντιδράσεις σε επίπεδο αξόνων εφαρμογής των όσων καταγράφονται, θα ήταν απορίας άξιο το γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η απαιτούμενη σύγκλιση, εκείνη που θα οδηγήσει, δηλαδή, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης στην επόμενη μέρα. Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτονόητο, από τη στιγμή που η οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία υποσκελίζεται από αντιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα. Οι αντιρρήσεις στα πρόσωπα είναι ένας δρόμος τον οποίο εμείς δεν έχουμε επιλέξει, θεωρώντας ως αρχή πως η πολιτική συναίνεση είναι υπεράνω προσωπικών διαφορών.

Στο δια ταύτα, το 2017 βρίσκει το ΤΕΕ σε “υπηρεσιακή” κατάσταση, με πολλά τρέχοντα ζητήματα ανοιχτά και χωρίς την απαιτούμενη σύνθεση για την διοίκησή του. Ρητά, λοιπόν, οι τρεις πρώτες παρατάξεις συναποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε άμεση εκλογή οργάνων εντός της διαδικασίας της Αντιπροσωπείας, κάτι που, φυσικά, εξαρχής προβλεπόταν, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι και χρονοβόρο και, ίσως, μάταιο. Καταληκτική ημερομηνία η εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Τη δέσμευση αυτή, δυστυχώς, δεν τήρησε η πρώτη τη τάξει παράταξη, η ΔΚΜ, η οποία και ζήτησε κυριολεκτικά “στο παρά πέντε” την εκ νέου αναβολή της 1ης Ειδικής Συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας, που ορίστηκε για τις 3/3/2017. Η επιχειρηματολογία; Η απουσία πέντε εκλεγμένων μελών της ΔΚΜ “για λόγους προσωπικούς επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς και υγείας στερεί από την πρώτη παράταξη την έκφραση δημοκρατικής αντιστοίχισης με το εκλογικό αποτέλεσμα”. Το παιδαριώδες αυτό αίτημα εκθέτει τη ΔΚΜ και παράλληλα της επιβάλει την ανάγκη να λάβει αποφάσεις για το δυναμικό που θέλει και μπορεί να διαθέσει για την διοίκηση του ΤΕΕ. Η πρώτη παράταξη αδυνατεί να λειτουργήσει με το στοιχείο της σύνθεσης, παρά την πρόσφατη εντολή που έλαβε από το εκλογικό σώμα (4/10 μηχανικοί της Θράκης έδειξαν την προτίμησή τους σε αυτήν). Ευχόμαστε ο νέος επικεφαλής της να αποφύγει τη διαιώνιση αυτής της επίπονης ιστορίας για το καλό του ΤΕΕ, αφού, ασφαλώς βγαίνει και το ίδιο εκτεθειμένο, μιας και εβδομάδα με την εβδομάδα, αναβολή στην αναβολή, η εικόνα του κλονίζεται όλο και περισσότερο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές που διέπουν την πρότασή της για τη μέγιστη σύγκλιση και παρόλη τη διαφωνία της για την ζητηθείσα την τελευταία στιγμή αναβολή της συγκρότησης της συνεργασίας, πρότεινε την αποδοχή του αιτήματος, θεωρώντας ότι το να επιτευχθεί η επιθυμητή σύμπραξη είναι υψηλότερος στόχος από την αξιολόγηση μιας άστοχης συμπεριφοράς και σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε να προσβλέπουμε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσωπικές επιδιώξεις να επισκιάσουν την ανάγκη για μία συλλογική διοίκηση, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει προκύψει στο περιφερειακό τμήμα. Αν μας ζητηθεί να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά πιστεύουμε και σε εκείνα που οι συνάδελφοι ζητούν από εμάς, θα τους στεναχωρήσουμε για μία ακόμα φορά. Άλλωστε, η συμμετοχή μας στη διοίκηση δεν ήταν ποτέ για εμάς αυτοσκοπός.

Η πρόταση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τη συζήτηση επί των θέσεων των παρατάξεων και των προσώπων που θα τις εκπροσωπήσουν στην διοίκηση, είναι η πλέον κομβική και πιστεύουμε ότι εάν πραγματοποιηθεί, επιτέλους, ένας ουσιαστικός διάλογος στην Αντιπροσωπεία, ίσως παρακαμφθούν τα προβλήματα προσωπικής υφής για το καλό του Επιμελητηρίου.