Μπορεί ο Καναδοί να έχουν περάσει από σαράντα κύματα για την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνεχίζουν να θέλουν να εξορύξουν άλλα κοιτάσματα για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η Εldorado Gold έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις Σάπες στην Ροδόπη, εκεί που έχει εξαγοράσει από το 2013 την Glory Resources. Αυτές τις μέρες το θέμα περνά από το συμβούλιο διευθυντών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τις γεωτρήσεις ή το θέμα θα παραπεμφθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Το επενδυτικό σχέδιο για τις Σάπες προβλέπει την πραγματοποιήσει γεωτρήσεων σε βάθος 15.000 χιλιομέτρων και αποτελεί ένα κοίτασμα που η Eldorado Gold υποστηρίζει ότι βλέπει για μακροπρόθεσμα οφέλη διάρκειας 15 έως 20 ετών. Οι Σάπες βρίσκονται κοντά στο Χρυσωρυχείο του Περάματος στον Έβρο για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με τα αποθέματα να εκτιμώνται σε πάνω από 630.000 ουγγιές χρυσού.

Τόσο στις Σάπες, όπως και στο Πέραμα και όλη η Θράκη, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες.