Ανοιχτό φαίνεται ότι είναι, παρότι φαινομενικά δύσκολο, το θέμα της αυτονόμησης του συνοικισμού του Δροσερού από το Δήμο Ξάνθης για κοινωνικούς και προφανείς πολιτικούς λόγους. Το θέμα τέθηκε από τους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη στη συνάντησή του με Βουλευτές και Νομαρχιακή.
Παρότι δεν είναι στις προθέσεις του αλλαγές στη χωροταξία των Δήμων, θα γίνουν κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις για να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα. Είναι άγνωστο αν θα κριθεί τελικά ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο αλλά είναι ενδιαφέρον ότι ανοίγει μια συζήτηση στην οποία πρέπει να πάρουν θέση κόμματα και παρατάξεις. Επιτακτικά ίσως…
Στις 6-3-14, ακριβώς τρία χρόνια πριν, ο Π. Σκουρλέτης ήταν και πάλι στην Ξάνθη καθώς τότε παρουσίαζε το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια από τις πάμπολλες επισκέψεις του, όπως μαρτύρησε το facebook και η google. Η πιο σπαρταριστή στιγμή πάντως ήταν όταν, στα γραφεία της Νομαρχιακής και ενόψει της σύσκεψης που ακολουθούσε με Δημάρχους, ρώτησε το Γραμματέα αν έχει κληθεί και το Επιμελητήριο. Δεν είναι γνωστό αν ο Υπουργός ήξερε τα κατορθώματα του ΕΒΕ αλλά οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε γέλια…
Το θέμα των νηπιαγωγείων, από τις αντιδράσεις όσων δεν έχουν ουδεμία σχέση με την εκπαίδευση και, κυρίως, δεν γνωρίζουν τίποτε για την εισαγωγή της μητρικής γλώσσας, έχουν προσλάβει χαρακτήρα γραφικότητας και αυτό ευνοεί την απρόσκοπτη εφαρμογή της και τα σχέδια των κυβερνώντων. Από τη μία βρίσκονται όσοι φορτίζουν ιδεολογικά μια υπόθεση αμιγώς εκπαιδευτική με επιχειρήματα που καταρρίπτονται από την πραγματικότητα και από την όλη όσοι αδυνατούν να καταλάβουν στοιχειωδώς το πολιτικό πλαίσιο που την προκαλεί.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη, δεν έχει παρά να αναθέτει την “αντιπολίτευση” στους κάθε λογής γραφικούς που κινήθηκαν στη Θράκη, γιατί είναι δεδομένο ότι με την άγνοια και τις ιδεολοηψίες τους θα καταφέρουν να γελοιοποιήσουν οποιοδήποτε επιχείρημα εναντίον μιας αλλαγής.
Άλλωστε, αν ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια κάποιος τους είχε λάβει σοβαρά υπόψη του, σήμερα η μειονότητα θα ήταν στα καθεστώς καταπίεσης των 70 ετών που προηγήθηκαν. Γιατί όλοι αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική ήταν αντίθετοι σε ΟΛΕΣ τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία 25 χρόνια και σήμερα φαντάζουν αυτονόητες για τις αξίες της περιοχής γιατί ήραν ένα αδιανόητο καθεστώς διακρίσεων…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε “να πέσει κάτω” η ανάρτηση Αντωνιάδη για τα νηπιαγωγεία και επιτέθηκε ” Το να μη γνωρίζεις τα της παιδείας δικαιολογείται λόγω ίσως της μη ενασχόλησης με το αντικείμενο. Το να μη γνωρίζεις τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη μειονοτική εκπαίδευση, όμως, όντας γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αυτό δείχνει το απαίδευτο και ανεύθυνο του πράγματος!” έγραψαν μεταξύ άλλων στο xanthileft και αρκετά άλλα που μάλλον αφορούν τις δύο πλευρές και όχι τη στήλη.
Πάντως, αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι πέρα από όλες αυτές τις γραφικές θέσεις που εκφράστηκαν από διάφορους, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ κόμμα πλην των κυβερνητικών, που να έχει εκφράσει μια οποιαδήποτε θέση για το θέμα. Αυτό είναι εξόχως σημαντικό γιατί είτε έχουν καταγράψει στο παρελθόν μια θέση για το θέμα είτε θα κληθούν να πάρουν όταν νομοθετηθεί. Άρα η μπάλα μάλλον είναι στο γήπεδό τους και, μάλλον, κανείς δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια. Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μια προγραμματική δέσμευση, που έχει διατυπωθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και περιμένει άνετος την άλλη πλευρά.