Συνωστισμός πολιτικών και εκδηλώσεων τις μέρες που ακολουθούν. Ο χορός ανοίγει την Κυριακή και ενώ το μεσημέρι συνεδριάζουν όλοι οι Δήμοι και η Περιφέρεια για τα νέα τους Προεδρεία. Νωρίτερα η Αν. Υπορυγός  Ράνια Αντωνοπούλου που θα συναντήσει το Δήμαρχο Ξάνθης και μετά θα έχει μια εκδήλωση και κομματικές συναντήσεις. Το απόγευμα της Κυριακής η Τοπική της ΝΔ έχει προγραμματίσει εκδήλωση με τους πρώην Υπουργούς Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Παναγιωτόπουλου

Τη Δευτέρα εξάλλου θα βρεθεί στην Ξάνθη ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης που θα συναντήσει τους Δημάρχους και θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση ενώ θα διανυκτερεύσει στην περιοχή πριν πάει στη Δράμα. Φαίνεται ότι οι επισκέψεις διαφόρων παραγόντων συνεχίζονται παρότι το ενδεχόμενο εκλογών έχει απομακρυνθεί πια. Αυτό είναι θετικό αν καταλήξει και σε καλές πολιτικές για την περιοχή.

Η εξέλιξη με τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζει σε ναρκοπέδιο με το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ζητά την παύση της διαδικασίας. Αν συμβαίνει στα αλήθεια κάτι τέτοιο, προφανώς δεν αντέχει σε κριτική και συνδέεται και με την άρνηση συναίνεσης για το ΕΣΡ που οδήγησε στο γνωστό αδιέξοδο ενός χρόνου.

Από την άλλη τα μέλη του ΕΣΡ όμως προβληματίζονται για τις αμοιβές τους γιατί οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι και, μάλλον, ανήκουν στα ρετιρέ των συντάξεων άρα έχουν πρόβλημα και χρειάζεται τροπολογία. Αυτό βέβαια αποδεικνύει φυσικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε επισημάνει εξαρχής: Ότι η δεξαμενή για τη σύστασή του ήταν και είναι οι συνταξιούχοι, άρα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι είδους ΕΣΡ έχουμε και γιατί τρεις μετά τη σύστασή του δεν έχε κάνει απολύτως τίποτε…

Πριν από τις αμερικανικές εκλογές είχαμε επισημάνει ότι  η μοναδική περίπτωση για να κέρδιζε ποτέ ο Τραμπ ήταν να έχει ως αντίπαλο τη Χίλαρυ Κλίντον και αυτό συνέβη. Παρακολουθώντας κανείς τη Γαλλία και την επιμονή  του Φιγιόν να μην αποχωρήσει από την κούρσα, παρά τα σκάνδαλα,  είναι προφανές ότι η μόνη περίπτωση να έχει έστω ελπίδες εκλογής η Λεπέν, είναι αν απέναντί της στο δεύτερο γύρο βρίσκεται ο Φιγιόν.

Σαν να μην αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί,  οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν τον πλέον νεοφιλελεύθερο, τον πλέον «συστημικό» για το κοινό και τον πλέον «λερωμένο»  με σκάνδαλα υποψήφιο. Μοιάζει με «παραγγελία»  για τη Λεπέν και μόνο από την πλευρά της Κεντροαριστεράς μπορεί να ξορκιστεί αυτό το φάντασμα του φασισμού χωρίς πειράματα. Βέβαια εκεί υπάρχει πολυκερματισμός παρότι είναι σαφής η διάθεση όλων να εγκαταλείψουν τις πολιτικές Ολάντ.

Είναι σαφές ότι ο κόσμος ψάχνει την αλλαγή απέναντι στο γερασμένο γαλλικό πολιτικό κατεστημένο και η σοσιαλδημοκρατία προφανώς έχει μια ακόμη ευκαιρία. Το πρόβλημα είναι ότι προγραμματικά ευαγγελίζεται το τέλος της λιτότητας πανευρωπαϊκά αλλά όποτε κυβερνά εφαρμόζει ακριβώς τις ίδιες πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο τους πολίτες και ενισχύουν τα ακραία λαϊκιστικά ακροδεξιά μορφώματα κάθε είδους, όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Παρακολουθήσαμε στο Κανάλι 6 την πολύ χρήσιμη συνέντευξη με εκπαιδευτικούς και κοινωνιολόγους για τις θεματικές εβδομάδες στα σχολεία. Πολύ απλά, πολύ κατανοητά, και με εκπαιδευτικό πρίσμα εξήγησαν τα αυτονόητα ζητήματα που οφείλει να πραγματεύεται η εκπαίδευση, όπως και τη σεξουαλική αγωγή, αν δεν ήταν εγκλωβισμένη σε ένα ανεξήγητο πουριτανισμό και μια ομοφοβία, που έχει ιδεολογικά-πολιτικά χαρακτηριστικά.

Και πόσο ταπεινωτικό είναι για ένα μαθητή να αρνείται ο γονέας του ακόμη και να ακούσει για την αυτονόητη διάκριση των διαφορετικών ταυτοτήτων φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού ως προσωπική επιλογή του κάθε ατόμου. Όχι γιατί η κοινωνία έχει πάψει να καλλιεργεί το σεξισμό και τη φαλλοκρατία ως στερεότυπα (είναι ακόμη υπαρκτά) αλλά γιατί σε μια σύγχρονη δυτική κοινωνία όλα αυτά είναι δεδομένα ατομικά δικαιώματα. Πόσο ταπεινωτικό είναι για το μαθητή να προσέλθει ένας γονέας στο σχολείο για να υποστηρίξει ότι ανήκει στο μεσαίωνα…