Μια ανάρτηση του Κώστα Γούναρη στο facebook έθεσε ένα πολύ σοβαρό προβληματισμό, αναφορικά με τα δημοτικά πράγματα και άσκησε έμμεση κριτική σε κάποιες πλευρές για τη στάση τους στις δημοτικές εκλογές. Λέει λοιπόν ο παλιός Δημοτικός Σύμβουλος: “Σωστή, δίκαιη και πολλές φορές επιεικής η κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή από πολλές πλευρές. Όμως για να μη ξεχνιόμαστε, μερικοί από αυτούς που πρωτοστατούν σήμερα στην κριτική, το Μάιο του 2014, στο 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών, πετούσαν αετό !”

Η κουβέντα που ανοίγει ο Κώστας Γούναρης είναι μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα σε ένα εξίσου ενδιαφέρον χρονικό σημείο. Υπάρχουν πολλές συνθήκες που επηρεάζουν αυτές τις στάσεις διαχρονικά, όπως αν κάποιος είναι “πάνω” ή “κάτω από το άλογο” όταν ζητάει τις συμμαχίες σε κάθε κρίσιμη συγκυρία και, φυσικά, αν υπάρχουν προαπαιτούμενα ή όχι αλλά και δογματισμοί όταν ξεκινά μια συζήτηση. Φυσικά και η γενικότερη πολιτική συγκυρία δεν είναι άσχετη κάθε φορά.

Η άποψή μας είναι ότι κάποιος πρέπει να αναζητήσει την ιστορία σε βάθος 25ετίας τουλάχιστον στην Ξάνθη  για να εντοπίσει στάσεις και συμπεριφορές όλα αυτά τα χρόνια όπως π.χ. πως συμπεριφέρεται ο κάθε πολιτικός χώρος τοπικά όταν αλλάζουν οι αντιστρέφονται οι ρόλοι και οι ισορροπίες, αυτοδιοικητικά και πολιτικά. Επίσης, πέρα από το τι κάνουν οι άλλοι, στο τέλος της ημέρας, ο κάθε χώρος πρέπει να σκέφτεται πόσο αποτελεσματικός και επίμονος είναι ο ίδιος και ποιες “κόκκινες γραμμές” πρέπει να διέπουν κάθε συνεργασία.

Η συζήτηση για τη ΔΙΑΑΜΑΘ στο Δημ. Συμβούλιο της Τρίτης προκάλεσε αντιρρήσεις όλων των παρατάξεων και της δημοτικής αρχής για τους όρους που ισχύουν και τις υποδομές που παράσχει η Ξάνθη. Στη διάρκεια των συζητήσεων ο Δ. Μπένης θυμήθηκε, χιουμοριστικά, την κόντρα του με το Μ. Τσέπελη τις προηγούμενες δεκαετίες λέγοντας “εσύ μας έφερες εδώ” με το Μ. Τσέπελη να αναφέρει ότι δικαιώθηκε γιατί αν τον είχαν ακούσει κάποτε, τώρα δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα σήμερα.

Σε ότι αφορά στην προγραμματική σύμβαση που ζητά η ΔΙΑΑΜΑΘ από το Δήμο Ξάνθης κάθε χρόνο υπάρχουν πάντα αντιρρήσεις, όπως του Νίκου Ανταμπούφη που διερωτήθηκε αν υπάρχει εναλλακτική, σημειώνοντας ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ο δίνει δυνατότητες. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, στα παρασκήνια, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και υποστήριξε από την πλευρά του ότι το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει το Δήμο για να χαράξει αυτόνομη πολιτική. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι και θα στηρίξουν και τη δημοτική αρχή, είναι αν μέχρι την επόμενη χρονιά βρεθεί μια εναλλακτική.

Αυτό που πρέπει όμως επιτέλους κάποιος να πει στην κοινή γνώμη της περιοχής, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς παλαιοκομματικές διαχειριστικές λογικές για τον “έλεγχο” των φορέων, είναι ότι το νέο νομικό πλαίσιο δίνει το περιθώριο απομάκρυνσης από τη λογική των τεράστιων σχημάτων που επιβαρύνει με αδικαιολόγητα κόστη τους πολίτες για χάρη μεγάλων εταιριών και με αμφισβητούμενες διαδικασίες στην τελική επεξεργασία.

Να πει κάποιος με επιστημονική επάρκεια στους πολίτες ότι τα τοπικά σχήματα έχουν πιο καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αισθητά μικρότερα κόστος για τους δημότες. Και να πει επιτέλους ποια είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα που ελέγχουν τις ανώνυμες εταιρίες που είναι συμβεβλημένες με τους Δήμους και εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγει μια πόλη που διαχωρίζει τα απορρίμματά της.