Το θέμα της ανέγερσης του κτιρίου για το 4ο ΓΕΛ Ξάνθης απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών του σχολείου και μετά από σχετικό αίτημα.
Το ιστορικό της υπόθεσης του κτιρίου από την ίδρυση του σχολείου το 1999 και έπειτα, εξέθεσε ο Διευθυντής του Σχολείου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των εμπλεκομένων για την καθυστέρηση στην κατασκευή του σχετικού έργου. Παράλληλα σημείωσε ότι από τον Προϋπολογισμό του Δήμου έχει αφαιρεθεί η σχετική πρόβλεψη για τη μελέτη του έργου, στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στον ΙΝ Αγ Ραφαήλ και στο 7ο Γυμνάσιο.
Την ενημέρωση έκανε η Προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνα Μανά που εξιστόρησε το θέμα της μελέτης που εκπονείται και έκανε γνωστό ότι από το Δεκέμβριο του 2016 η αρμόδια υπάλληλος που παρακολουθήσε τον ανάδοχο έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία αλλά σημείωσε ότι το θέμα θα προχωρήσει και σύντομα θα φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ότι αφορά στα οικονομικά δεδομένα, απάντησε ότι κατά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος του Δήμου δεν ήταν γνωστό ποιο ποσό θα απορροφήσει η μελέτη και με την πρώτη τροποποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει, θα προβλεφθεί το ποσό και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.
Κατηγορίες για καθυστερήσεις
Ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι καλό είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για να δοθούν απαντήσεις στους εμπλεκόμενους ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι μετά από σχετική ερώτησή του πριν από αρκετούς μήνες για το θέμα της ανέγερσης του 4ου ΓΕΛ δεν έλαβε ποτέ απάντηση.
Η πλευρά του Ι. Καμαρίδη κατηγόρησε το Δήμο για το γεγονός ότι δεν προγραμματίζει σωστά και άσκησε κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης ενώ Ηλίας Βασιλούδης ανέφερε ότι το θέμα του 4ου ΓΕΛ είναι ένα “γεφύρι της Άρτας” αφήνοντας αιχμές εναντίον της δημοτικής αρχής.
Ο Δημήτρης Μπένης πήρε το λόγο για να αναφέρει ότι από το 2014 μέχρι σήμερα υπάρχει προβληματική συνεργασία που εμποδίζει την ολοκλήρωση της μελέτης και επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή για τη μετακίνηση της υπαλλήλου, εν γνώσει των συνεπειών που θα υπήρχαν. Όπως υποστήριξε ουσιαστικά όλα ξεκινούν από την αρχή και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την καθυστέρηση ενώ οι μαθητές είναι ακόμη στα κοντέινερ. Και πρόσθεσε οτι “αν στο πρόγραμμα ΣΒΒΑ είχε μπει η μία είσοδος της πόλης και το 4ο ΓΕΛ, το πρόγραμμα θα είχε εγκριθεί. Όλα τα άλλα είναι μπαρούφες”
Στην αίθουσα επικράτησε σοβαρή ένταση, κάποιες πτέρυγες κατηγόρησαν το Δήμαρχο ότι αποχώρησε την ώρα της συζήτησης ενώ το κοινό δυσανασχέτησε από την απουσία του Δημάρχου από τη συζήτηση. Με την επιστροφή του ο Χ. Δημαρχόπουλος έδωσε απαντήσεις για τα ζητήματα που τέθηκαν, διευκρινίζοντας ότι η αρμόδια υπάλληλος μετακινήθηκε με δική της πρωτοβουλία σε θέση προϊσταμένης. Διαφώνησε με το Δ. Μπένη και τις απόψεις του για το πρόγραμμα ΒΑΑ και καθησύχασε τους εμπλεκόμενους σημειώνοντας ότι στην Περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και ότι μόλις η μελέτη υποβληθεί, θα μπορέσει και να ενταχθεί.
Παράλληλα ανέφερε ότι μια σειρά από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν μπλοκάρει το έργο μέχρι σήμερα, το οποίο όμως θα προχωρήσει και η μελέτη θα ολοκληρωθεί για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης κάποτε.
Ψήφισμα για Πελετίδη-Γαλιατσάτο
Στο περιθώριο της συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη που διώκεται επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρους πολιτικής προβολής στη Χ.Α. στην Πάτρα με πρόταση του Γιώργου Κολλάρου, ενώ με την πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη το ψήφισμα θα συμπεριλάβει και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Α. Γαλιατσάτο, που διώκεται για αντίστοιχη υπόθεση με μήνυση της Χ.Α. προτάσεις που έγιναν αποδεκτές συνολικά από το Δήμαρχο Ξάνθης.