Ανάμεσα στις φωτογραφικές αναμνήσεις που μοιράζονται διάφοροι στο FB, σε μια μικρή κοινωνία όπως η Ξάνθη, έρχονται στην επιφάνεια και κάποιες εικόνες που δεν είναι ούτε πολύ μακρινές αλλά ούτε και πολύ πρόσφατες.

Οι μνήμες από τους σημερινούς πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, αποτυπώνονται στις disco της δεκαετίες του 80. Στυλιστικά, σαν ταινία του Δαλιανίδη με τον Ψάλτη και το Γαρδέλη και σε χώρους που είτε υπάρχουν με άλλη χρήση  σήμερα ή έχουν πάψει να υπάρχουν. Κάποιοι από τους νεότερους πρόλαβαν αυτούς τους χώρους ως μικροί μαθητές στα απογευματινά bal d’ enfants της Αποκριάς.

Το πλέον πλούσιο υλικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα αφορά στο Confusio, τη disco που διαδέχτηκε το κινηματοθέατρο Τιτάνια (αρχικά με το ίδιο όνομα) δίπλα στην Οικία Χατζιδάκι, επί της οδού Κονίτσης που ήταν το επίκεντρο πριν την άνοδο των clubs. Στα ηχεία έπαιζε μουσική από δίσκους, τα φώτα ήταν ρετρό και “flower”ενώ στο κέντρο υπήρχε πίστα που γέμιζε όταν ξεκινούσε το “πρόγραμμα”.

Disco Confousio 1987 part 1

Δημοσιεύτηκε από Zacharias Gounaridis στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Πολύτιμο είναι το video που έχει αναρτήσει από ένα Καρναβάλι, 30 χρόνια πριν,  ο Ζαχαρίας Γουναρίδης, όπου διακρίνονται ως DJ (που τότε είχαν μικρόφωνο και απευθύνονταν στο κοινό) οι Γιάννης Γεκτίδης, Νίκος Ιγνατιάδης και Χρήστος Κοτσάνης αλλά και ο ιδιοκτήτης του confusio Δημήτρης Παπαδόπουλος. Παρότι η παλιά βιντεοκάμερα έχει ημερομηνία 3-1-87, η βραδιά είναι αποκριάτικη, περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος με σκετσάκια μεταμφιεσμένων και πρόκειται για την Αποκριά του 1987 ή του 1986. Πάντως οι επιλογές της μουσικής, παραπέμπουν απευθείας στο Καρναβάλι και ελάχιστα έχουν αλλάξει ακόμη και σήμερα.

Οι disco της δεκαετίας του ’80

Το confusio ήταν και ο πιο εντυπωσιακός χώρος (σημερινό mr game), που διαδέχτηκε σε επιτυχία τον θρυλικό Πήγασο λίγο μέτρα νοτιότερα στο υπόγειο, ενώ τον κύκλο της discoteque έκλεισαν στην Ξάνθη η Swing (στη θέση του Σινέ Άλφα και σημερινού Hondos Center) αλλά και πάλι το confusio με άλλο όνομα (Πεζόδρομος) στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Yπήρξαν και άλλες disco, μικρότερες ή μεγαλύτερες όπως η Θάμυρις (στην οδό Νέστου) και η City (στην οδό Καραολή) καθώς και ο Κήπος τα καλοκαίρια.

Πολλοί ήταν οι dj’s που έγιναν γνωστοί σε αυτούς τους χώρους, όπως ο μετέπειτα τραγουδιστής Γιάννης Γεκτίδης ενώ παλαιότερος ήταν ο αείμνηστος Χρήστος Ρεκάρης αλλά και  και πολλοί άλλοι, μεταγενέστερα, όπως ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπασταματίου που έφυγε πέρυσι από τη ζωή. Σημαντικό υλικό επιχειρεί επίσης να ανασύρει και ο Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης, ο οποίος έχει ιδρύσει και το σχετικό γκρουπ στο facebook.

Χ. Κοτσάνης, Ν. Ιγνατιάδης, Ι. Γεκτίδης. Διακρίνονται τα πικ-απ Technics ΜΚ II, που μόλις έχουν εγκατασταθεί. Μέχρι σήμερα παραμένουν τα πλέον καθιερωμένα επαγγελματικά πικ-απ δίσκων.
Η πλέον χαρακτηριστικό εικόνα από το Confusio

Oι DJs του Πήγασου, μπροστά στο περίφημο Συντριβάνι. Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Παπασταματίου
Το booth των dj’s , υπερυψομένο κατά τη μόδα της εποχής, στον Πήγασο με το Δημήτρη Καζαζιάδη. Δίπλα του ο Κώστας Τσαγγαλίδης
Σε δεύτερο πλάνο, πίσω από το Ν. Ιγνατιάδη, διακρίνεται ο ιδιοκτήτης του confusio Δημήτρης Παπαδόπουλος