Στη σαφή θέση ότι η απόφαση για τη λειτουργία ή μη των σχολικών μονάδων την Παρασκευή, εναπόκειται στους 4 Δήμους της Ξάνθης πήρε, σε δηλώσεις του στο xanthi2.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης. 

Όπως δηλώνει νομικό πλαίσιο είναι σαφές και οι Δήμοι, θα κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αφού προηγουμένως έχουν λάβει τις εισηγήσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Σχετικό έγγραφο έφτασε τη Δευτέρα στους Δήμους από τον Αντιπεριφερειάρχη.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι η Παιδική Παρέλαση, που έχει μεταφερθεί για την Παρασκευή και, όπως αναφέρουν και πηγές στην Ένωση Συλλόγων Γονέων, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για πρακτικούς λόγους (ολοήμερα προγράμματα, σχολεία από την περιφέρεια της πόλης) αν λειτουργήσουν τα σχολεία.

Από την πλευρά του Κέντρου Πολιτισμού υπάρχει η διαβεβαίωση προς τα σχολεία ότι την Παρασκευή δεν θα λειτουργήσουν, όμως αυτό απομένει να αποτυπωθεί στις αποφάσεις των κατά τόπους Δημάρχων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί.