Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για το ζήτημα του Καθηγητή του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης Χότσικα Νιχάτ συζητήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε 2, 5 ώρες ! 

Πρόκειται για τις αιτήσεις του Καθηγητή εναντίον του Σχολείου καθώς και του Σχολείου εναντίον του εκπαιδευτικού με θέμα την αποπομπή του λόγω των φιλογκιουλενικών πολιτικών του απόψεων και ενώ ήδη με δύο προσωρινές διαταγές το δικαστήριο έχει υποχρεώσει το Σχολείο να δέχεται στο μάθημα κανονικά τον Καθηγητή, όπως και γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μάλιστα κάνει υπερωρίες για να καλύψει των ύλη των μαθητών στα Μαθηματικά.

Στο Πρωτοδικείο οι δύο πλευρές

Ενώπιον του Πρωτοδικείου προσήλθαν οι δύο πλευρές εκπροσωπούμενες από τους δικηγόρους Δ. Σαλτούρο ο Καθηγητής και Α. Πετσενίκ και Α. Καρά το Σχολείο. Παρέμβαση υπέρ του Καθηγητή έκαναν η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Ιδιωτών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης διά του Κ. Γούναρη καθώς και η Ομοσπονδία των ιδιωτών εκπαιδευτικών της Βόρειας Ελλάδος δια του Θ. Ξυνίδη.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους. Ο μάρτυρας που παρέστη εκ μέρους του Σχολείου, σύζυγος της Ιδιοκήτριας, κος Ριζά, υποστήριξε ότι η αποπομπή του Καθηγητή έγινε εξαιτίας αναφορών του στις πολιτικές του απόψεις εντός της μαθητικής τάξης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της άλλης πλευράς που αμφισβήτησε έντονα τον ισχυρισμό και ζήτησε συγκεκριμένες καταγγελίες γονέων. Από την πλευρά του Καθηγητή κατέθεσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος εξιστόρησε τα περιστατικά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις αποφάσεις των υπηρεσιακών οργάνων κατά της καταγγελίας της σύμβασης του Καθηγητή.

Μ. Κουρουτός: Απλήρωτος μέχρι σήμερα ο εκπαιδευτικός

Η απόφαση αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο ενώ σε δήλωσή του στο xanthi2.gr ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ  Μιχάλης Κουρουτός σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή είναι η τρίτη σημαντική που αφορά στην εφαρμογή του νέου Νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση (οι άλλες δύο αφορούν στην Ελληνογερμανική σχολή και στη Μητρόπολη Πειραιά)  που προστατεύει τους εκπαιδευτικούς, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει, επιπρόσθετα, λόγω της φρονηματικής απόλυσης που υπήρξε στην Ξάνθη.

Όπως υποστήριξε, το Μειονοτικό Σχολείο δεν έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, δεν έχει εφαρμόσει την πρώτη προσωρινή διαταγή ενώ δεν καταβάλει μισθοδοσία στον Καθηγητή μέχρι τώρα ούτε για υπερωρίες τους και αρνείται να καταβάλει αναδρομικά τους μισθούς από την ημέρα που αποπέμφθηκε από την αίθουσα.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ανέφερε:

Δυόμιση ώρες διήρκεσε η διαδικασία εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων για την υπόθεση Νιχάτ, του εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης και του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε εκδικητικά για λόγους θρησκευτικών-ιδεολογικών αντιλήψεων. Η υπόθεση αυτή για την Ομοσπονδία μας είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για λόγους τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας όσο και για την προστασία θεμελιωδών ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε παρουσία των Προέδρων της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ. Η νομική μας εκπροσώπηση στην υπόθεση ήταν τριμελής. Η ΟΙΕΛΕ έκανε παρέμβαση με τον κ. Κ. Γούναρη, ο ΣΙΕΛΒΕ με τον κ.  Θ. Ξυνίδη, ενώ τον κ. Χότσικα Νιχάτ εκπροσώπησε ο κ. Δ. Σαλτούρος. Μάρτυρας υπεράσπισης των θέσεων του σχολείου στη δίκη ήταν ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας κ. Ριζά. Ο εν λόγω επανέλαβε στο δικαστήριο τις ίδιες απαράδεκτες θέσεις που διατυπώθηκαν και στην εξέταση της καταγγελίας σύμβασης του εκπαιδευτικού στο ΚΥΣΔΕ, ότι δηλαδή δεν συμβαδίζουν οι θρησκευτικές του αντιλήψεις με τη «γραμμή» του σχολείου και ότι είναι «τρομοκράτης». Ήταν τέτοια η προκλητικότητα της κατάθεσή του που οι τρεις νομικοί σύμβουλοι που εκπροσώπησαν τον κ. Νιχάτ με επικεφαλής τον κ. Θ. Ξυνίδη τον χαρακτήρισαν αναξιόπιστο και αρνήθηκαν να του κάνουν περαιτέρω ερωτήσεις.

Από τη διαδικασία για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε ότι ο Χότσικα Νιχάτ είναι ένας εκπαιδευτικός ξεχωριστού ήθους, με δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας, που διατηρεί άριστες σχέσεις με συναδέλφους, γονείς και μαθητές. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι οι δήθεν θρησκευτικές διαφορές που επικαλείται η ιδιοκτησία του σχολείου αποκρύπτουν την εκδικητική δίωξη λόγω των φρονημάτων του εκπαιδευτικού.  Πρόσθεσαν επίσης ότι στη σύγχρονη εποχή  και σε μια δημοκρατική κοινωνία τέτοιου είδους διώξεις αποτελούν ευθεία παραβίαση ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός (που έχει επιστρέψει εδώ και μερικές ημέρες στην τάξη) είναι απλήρωτος από τον περασμένο Οκτώβρη.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις σε διοικητικό και νομικό επίπεδο και για το έτερο εκπαιδευτήριο που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της πολιτείας και να δεχθεί πίσω εκπαιδευτικούς των οποίων οι καταγγελίες κρίθηκαν άκυρες, την Neue Schule Athen.