ς ένα μακροχρόνια αίτημα των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ικανοποιείται πλέον χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, την υλοποίηση των θεματικών εβδομάδων στα γυμνάσια όλης της χώρας σε ημερομηνίες που θα επιλέξει ο κάθε σύλλογος διδασκόντων χωριστά. 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως Η εφαρμογή της θεματικής εβδομάδας, που έχει τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», είναι υποχρεωτική και εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) τις έμφυλες ταυτότητες. Η υλοποίησή της προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα διοργανωθούν σε κάθε σχολείο ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες στους παραπάνω βασικούς άξονες, οι οποίοι μπορεί να εξειδικευτούν σε επιμέρους θεματικές, όπως οι ακόλουθες. Για κάθε έναν άξονα μπορεί να αναπτυχθούν οι ίδιες ή και επιπλέον θεματικές για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως ήδη έχουν υπάρξει με την μορφή της οργισμένης επιστολής του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, στην οποία επικεντρώνει την κριτική του στον άξονα των έμφυλων ταυτοτήτων και κυρίως στην υποενότητα της αποδόμησης των έμφυλων ταυτοτήτων. Θέση πήρε και για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους τρεις ιεράρχες η Μ. Λουκοπούλου που υποστήριξε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι αρκετά διαφορετικός και δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε θέματα λειτουργίας των σχολείων.