Με αφορμή την κριτική που άσκησε η παράταξη του ΠΑΜΕ για την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Δ. Βίτσα στην e-value, η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης απαντά για τα ζητήματα της πλήρους και της μερικής απασχόλησης επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανακοίνωση είναι σε πιο ήπιο τόνο από το συνήθως οξύ των ανακοινώσεων της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπενθυμίζει ότι εκδόθηκε ανήμερα της επετείου των 49 ετών από τη διάσπαση του ΚΚΕ, στη 12η ολομέλεια του 1968, όταν και προέκυψε το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η επίσκεψη του Αν. Υπουργού Άμυνας,  Δ.  Βίτσα και κλιμακίου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο εργασίας της εταιρείας E- VALUE, ασφαλώς και δεν είχε χαρακτήρα κατάθεσης διαπιστευτηρίων στο μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, όπως  πικρόχολα και χλευαστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ, ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ, καταθέτει στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ,  για να μας αποδείξει ότι η μείωση της ανεργίας  χαρακτηρίζεται από την αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (μερική, εκ περιτροπής) σε σχέση με την πλήρη εργασία με ποσοστά 60%-40% αντίστοιχα. Δεν μας λέει τίποτε καινούριο, παρά το βαρύγδουπο ύφος που υιοθετεί!

Κι ας δούμε μερικά συγκριτικά στοιχεία, κάνοντας τον κόπο  να ανατρέξουμε στις ροές μισθωτής εργασίας όπως περιγράφονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από το Δεκέμβρη του 2014 μέχρι το Δεκέμβρη του 2016.

ΕΤΟΣ ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΕΚ

ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΡΙΚΗΣ/ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ
2016 45,26% 40,11%           14,63%                  54,74% Θετικό, + 11.132 επιπλέον θέσεις εργασίας
2015 44,49% 37,44 %          18,07 %                  55,51% Θετικό, + 7.820 επιπλέον θέσεις εργασίας
2014 49,50% 36,16%           14,34%                   50,50%         Αρνητικό, – 834 λιγότερες θέσεις εργασίας

 

Από τα συγκριτικά στοιχεία του ’ΕΡΓΑΝΗ’ διαπιστώνουμε ότι, πράγματι, υπάρχει αύξηση στα ποσοστά της ελαστικής εργασίας και  αυτό  προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση που παρέλαβε το σύστημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Επειδή όμως η αποσπασματική εμφάνιση στοιχείων δεν δίνει ολοκληρωμένη την εικόνα του εργασιακού τοπίου, να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια ελαφρά αύξηση της σταθερής εργασίας συγκριτικά με το 2015 και μείωση της ελαστικής σε σχέση με το 2015.  Ακόμη να αναφέρουμε  το πολύ σημαντικό στοιχείο, επιτρέποντας  στους  αριθμούς να περιγράψουν την πραγματικότητα. Η ανεργία ήταν 25,9% τον Ιανουάριο του 2015 και σήμερα το 2017 είναι στο 23%, πέφτοντας περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ασφαλώς και η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ικανοποιημένη από την κατάσταση στην εργασία. Γι αυτό και έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο τη μείωση της ανεργίας, κάτι που  έχει καταφέρει μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Και η  μάχη για τα εργασιακά συνεχίζεται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με ΕΕ- ΔΝΤ   σε τρία επίπεδα:

  • τις συλλογικές συμβάσεις,
  • τις ομαδικές απολύσεις και
  • τον συνδικαλιστικό νόμο,  

δίνοντας έναν μεγάλο αγώνα να αποκαταστήσει το εργασιακό πλαίσιο που κατέρρευσε με τις επιλογές της περιόδου 2010-2014, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ασφαλώς και η μάχη δεν είναι εύκολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να  αναμετρηθεί με την πραγματικότητα της σκληρής νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας γύρω του. Δεν δραπέτευσε πηδώντας στη σωσίβια λέμβο της ιδεολογικής καθαρότητας όταν το καράβι της αριστερής διακυβέρνησης βρήκε σε ύφαλο! Δεν προτίμησε το πολιτικό  περιθώριο, τη μηδενιστική κριτική, τη φαντασίωση μακρινών σοσιαλιστικών παραδείσων, την κινδυνολόγα πρακτική  και την υπονόμευση των δράσεων μιας αριστερής διακυβέρνησης, εισπράττοντας τούς επαίνους των ταξικών σας εχθρών.

 Αλήθεια, δεν σας εκπλήσσει,  το γεγονός ότι ο κομματικός σας φορέας, το ΚΚΕ, επιδοκιμάζεται στα στούντιο των μεγαλοκαναλαρχών, τη στιγμή που καθυβρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αλήθεια πού ήσασταν, εσείς οι αυτάρεσκα αυτό-αποκαλούμενοι τιμητές των δίκαιων του λαού, όταν πουλιόταν ο 902 στους επιχειρηματικούς ομίλους του Βρυώνη και απολύονταν  οι πρώτοι εργαζόμενοι από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ;

Αλήθεια, για ποια συλλογικότητα μιλάτε, όταν ο δικός σας συνδικαλιστικός κομματικός φορέας διαδηλώνει μόνος του διατυμπανίζοντας τη συνδικαλιστική του ανωτερότητα έναντι των άλλων, κατέχοντας την απόλυτη αλήθεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς έμεινε εδώ, παλεύοντας με την πραγματικότητα, γιατί όπως λέει και ο Μπρεχτ, που πολύ συχνά τον αναφέρετε στα δελτία σας, «μόνο η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει, πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε»! Και ο λαός εναπόθεσε επάνω του τις ελπίδες του για να ξανά εμπιστευτεί την πολιτική, ως μοχλό αλλαγής της ζωής του. Δεν είναι δρόμος θριάμβου, είναι δρόμος κακοτράχαλος με όλο το κατεστημένο απέναντι και εσάς ανάμεσά τους!

Εσείς γνωρίζετε από φράξιες και μάλλον σήμερα γιορτάζετε κι αυτή της 5 Φλεβάρη του 68!