Σε κοινή ανακοίνωσή τους ΛΑΕ Ξάνθης και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρουν:

Η Λαϊκή Ενότητα Ξάνθης και η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της ριζοσπαστικής φοιτητικής δράσης, του φοιτητικού συνδικαλισμού και της αντιφασιστικής πάλης στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Αγωνίστριες και αγωνιστές του Συλλόγου Φοιτητών έχουν κληθεί στο πλαίσιο της  προκαταρκτικής έρευνας να καταθέσουν, με βαριές κατηγορίες που είναι εντελώς ανυπόστατες και αβάσιμες. Ουσιαστικά, κατηγορούνται επειδή είναι ενεργές και ενεργοί στο φοιτητικό κίνημα και την αντιφασιστική πάλη, επειδή δεν ανέχονται την καθηγητική αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό, την ακροδεξιά και φασιστική ρητορική, επειδή επιμένουν ο χώρος του πανεπιστημίου να παραμείνει ανοιχτός στη συλλογική διεκδίκηση και τη ριζοσπαστική και ανατρεπτική κοινωνική και πολιτική δράση. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να νομοθετήσει για την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και  ελευθεριών.

Καταγγέλλουμε επίσης τον ρόλο του αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Ξάνθης Γιώργου Παύλου σε αυτή την προσπάθεια να στηθεί η βιομηχανία διώξεων, ενός καθηγητή που έχει κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με το φοιτητικό κίνημα στην Ξάνθη, που τον έχει καταγγείλει, με αποφάσεις των συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, για καθηγητική αυθαιρεσία και για ακροδεξιά ρητορική. Ενός καθηγητή που δεν δίστασε να απευθύνει ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητριών και φοιτητών, κατηγορώντας τους για «φοιτητικά ΜΑΤ » και «ISIS του ΔΠΘ». Πρόκειται για πάγια τακτική ιδιαίτερα των πιο αντιδραστικών μερίδων του καθηγητικού κατεστημένου, η κατασυκοφάντηση έως και η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης τόσο εντός όσο και εκτός των σχολών.

Θάρρος και αέρα στην δράση των  ακροδεξιών και φασιστών δίνουν οι εναγκαλισμοί του Βίτσα με τους Κασιδιάρηδες στο νησί της Ρώ πριν από μερικές μέρες, αλλά και οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου για εκδημοκρατισμό των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής.

Τα πανεπιστήμια υπήρξαν πνεύμονες δημοκρατίας και παράγοντες ανανέωσης συνολικά του κοινωνικού και πολιτικού τοπίου ακριβώς επειδή μπορούσαν να έχουν στο εσωτερικό τους ριζοσπαστικές συλλογικές πρακτικές και διεκδικήσεις. Από όσους οραματίζονται σ ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο που θα παράγει απλώς εμπορεύσιμη έρευνα έως την προσπάθεια της ακροδεξιάς να αποκτήσει πάτημα στο χώρο αυτό, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν να εκλείπουν από τον ακαδημαϊκό χώρο οι εστίες αντίστασης και οι ριζοσπαστικές φωνές και συλλογικότητες και να πάψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι να είναι χώροι αγωνιστικών πρακτικών.

Ακριβώς επειδή η ελευθερία στο συνδικαλισμό, στη συλλογική έκφραση και η αντιφασιστική πάλη είναι κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης των παραπάνω. Για να δώσουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, για να κάνουμε σαφές ότι η ακροδεξιά και ο αυταρχισμός δεν έχει θέση ούτε στο πανεπιστήμιο ούτε και πουθενά, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των φοιτητών αλλά και του λαού να οργανώνεται, να αγωνίζεται και να νικά

 

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΙ

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης