Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα αλλά και με κείμενό τους διάφοροι πανεπιστημιακοί από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους 9 φοιτητές που καταγγέλονται από το Γ. Παύλο στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. 

Την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, 9 φοιτητές παρουσιάζονται στον ανακριτή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από αναφορές προς την Εισαγγελία ακροδεξιού αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που ενοχλείται από τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση τους, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «ένα είδος φοιτητικού ISIS». Ο φοιτητικός σύλλογος της Πολυτεχνικής Ξάνθης, έχει ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη του και καταγγέλλει την στοχοποίηση των φοιτητών, που απειλούνται με δίωξη αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της συνδικαλιστικής και κινηματικής δράσης τους και του αγώνα τους ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και τις φασιστικές προκλήσεις. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόπειρα ποινικοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού που συντελείται στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Καταγγέλλει κάθε απόπειρα για χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για χτύπημα στο συνδικαλισμό και κατ’ επέκταση για χτύπημα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας. Ο λαός και οι φοιτητές με αγώνες κατέκτησαν το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, το οποίο επιχειρείται να καταστρατηγηθεί με στόχο τη δημιουργία ενός αποστειρωμένου χώρου στον οποίο οι φοιτητές θα απέχουν από τα συλλογικά όργανα και τις διεκδικήσεις. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υπερασπιζόμενη τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, τοποθετείται ξεκάθαρα ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη στοχοποίηση συνδικαλιστών φοιτητών

Σχετικό δημοσίευμα έγινε στο περιοδικό unofollow

Κείμενο συμπαράστασης πανεπιστημιακών και ερευνητών στις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Ξάνθης

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, καταγγέλλουμε την στοχοποίηση 9 φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από καθηγητή ακροδεξιών απόψεων του τμήματος ΗΜΜΥ.

Το μόνο «ενοχοποιητικό στοιχείο» των φοιτητών είναι η συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση. Ο αγώνας τους ενάντια στις αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου καθηγητή αλλά και στις φασιστικές του προκλήσεις.

Ο αγώνας των 9 είναι αγώνας όλων μας!

Η υπόθεση των 9 είναι μια υπόθεση με ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν στοχοποιούνται μονάχα 9 φοιτητές. Στο στόχαστρο μπαίνουν η ίδια η δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στοχοποιούνται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας. Στη θέση των 9 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέα και νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του.

Δηλώνουμε ότι στα πανεπιστήμια δεν έχουν θέση ούτε οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές, ούτε η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Να νικήσει η δημοκρατία!

Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στους φοιτητές που διώκονται, διεκδικώντας να μην αποδοθεί καμιά κατηγορία σε βάρος τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις για λόγους φρονηματισμού και να απομονώσουν την τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και τον πολιτικό αυταρχισμό στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Καλούμε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της χώρας να σταθεί στο πλευρό των 9 φοιτητών.

 

Βένιος Αγγελόπουλος, ΕΜΠ

Απόστολος Αλεξόπουλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αριστείδης Αραγιώργης, ΕΜΠ

Άννα Αστρινάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σίσσυ Βελισσαρίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιάννα Γιαννουλοπούλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θεοφάνης Γραμμένος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημήτρης Δαμίγος, ΕΜΠ

Κύρκος Δοξιάδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δήμος Δριβαλιάρης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιάννης Ζαρκάδης, Πανεπιστήμιο Πατρών

Μάκης Ζέρβας, ΕΑΠ

Τίνα Ζορμπαλά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Νίκος Θεοτοκάς, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Καλλέργης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Γιώργος Κάργας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ζαμπία Κατσανεβάκη, ΕΜΠ

Γιάννα Κατσιαμπούρα, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιάνης Μαΐστρος, ΕΜΠ

Λεωνίδας Μαρούδας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ηρακλής Μαυρίδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κωστής Μηλολιδάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αλέξης Μπένος, ΑΠΘ

Άννα Μπίμπου, ΑΠΘ

Μαρία Νικολακάκη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γιώργος Οικονομάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών

Παύλος Πανταζής, ΑΠΘ

Μαρία Παραδείση, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τάκης Πολίτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ρόζα Πολυμένη, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώτα Τουλούμη, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγγελική Τσόκογλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημήτρης Φασουλιώτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ξένια Χρυσοχόου, Πάντειο Πανεπιστήμιο