Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:30, το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης», η Brainfood εκδοτική και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και το βιβλίο του, «Γκαγκάριν» (η τολμηρή εκδοχή της ιστορίας) 

Ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι, τέσσερις δεκαετίες αργότερα κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο, ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cult όσο και από την trash σκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης. Με πόλο έλξης το Gagarin 205, το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράφει ένα συναρπαστικό nonfictionnovel και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπως δεν θα την διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης – μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα. Μια νοσταλγική ματιά για την εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το Θεώρημα του Παζολίνι.

Βιογραφικό

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, συν-σεναριογράφος (Οι Απέναντι του Γ. Πανουσόπουλου [1981], Υπόγεια Διαδρομή του Απ. Δοξιάδη [1983]), δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου, σύμβουλος εκδόσεων, παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση: Πνεύμα Αντιλογίας (ΕΤ-1, 1999-2000), Μεγάλοι Έλληνες (Ελευθέριος Βενιζέλος, ΣΚΑΪ, 2009), 1821 (ΣΚΑΪ, 2011), Μπρα Ντε Φερ (Action 24, 2014). Μαζί με τους Κώστα Μουρσελά, Γιώργο Σκούρτη και Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το Παιχνίδι των Τεσσάρων (1998). ΄Εχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Οι Ανήλικοι (μυθιστόρημα, 1980), Το Παυσίπονο (μυθιστόρημα, 1982), Κινούμενα Σχέδια (διηγήματα, 1984), Η Καρδιά του Κτήνους (μυθιστόρημα, 1987 –μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005 από τον Ρένο Χαραλαμπίδη), Η Πρώτη Εμφάνιση (μυθιστόρημα, 1994), Ανάλαφρες Ιστορίες (διηγήματα, 1995), Κομεντί (διηγήματα, 1999), Πιπέρι στη Γλώσσα (ανάλεκτα κείμενα, 2000), Το Ραβδί και το Καρότο (αναγνώσεις, 2004), Ο ουρανός στο κεφάλι μας (η δίκη της 17 Νοέμβρη, 2004), Τιμής ΄Ενεκεν (μυθιστόρημα, 2004), Πικάντικες Ιστορίες (διηγήματα, 2005), Η καλοσύνη των ξένων (μια αληθινή ιστορία, 2006), Νεοέλληνες (πορτρέτα, 2007), O Σίσυφος στο μπαλκόνι (παιδική νουβέλα, 2009 – Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Το βιβλίο για τα βιβλία (η ανάγνωση ως απόλαυση, 2010), Ήμουν κι εγώ εκεί (πολιτικά κείμενα, 2016). Διηγήματα και μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά και τσεχικά. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων την περίοδο 2001-2003, υπό την προεδρία του Βασίλη Βασιλικού. Βραχύβιος αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2010. Τον Μάιο του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης το διάστημα 2012-2013. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Δανάη.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος  και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Διαφωνίδου.

Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει εποικοδομητικός διάλογος με το κοινό.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.