Ο βαρύς χειμώνας και ο φόβος της γρίπης των πτηνών


«Ο Χειμώνας ήταν φέτος πάρα πολύ βαρύς.
Πουλιά παντού φαίνονται παγωμένα, νηστικά, τι να κάνουν κι αυτά; Εδώ εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, τα πουλιά πώς θα άντεχαν;» αναρωτιέται κάτοικος της περιοχής. Έντονη είναι και η ανησυχία στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας. «Γνωρίζουμε για τους θανάτους των πουλιών. Έχουν απόλυτο δίκαιο οι κάτοικοι της περιοχής. Όντως ο βαρύς χειμώνας φέτος δημιούργησε πρόβλημα, αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν καλυμμένη για αρκετό διάστημα με χιόνι και πάγο, τα πουλιά δεν είχαν τροφή και το κρύο ήταν δριμύ, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά δεν άντεξαν και πέθαναν» δηλώνει η κα Ευτέρπη Πατετσίνη βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι θάνατοι των πτηνών να οφείλονται στον ιό της γρίπης, «όπως ξέρουμε υπάρχει ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Δέλτα του Έβρου. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, υπάρχει, όμως,  η πιθανότητα κάποια από τα νεκρά πουλιά να είναι νεκρά και λόγο του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

FB_IMG_1485604648147Οι υπεύθυνοι του Φορέα ενημέρωσαν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συλλεχθεί ένα σωστό δείγμα, είναι κάπως δύσκολο, γιατί για να μπορέσει το δείγμα να μας δείξει αν  είναι θετικό στο ιό, πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατο, δηλαδή το πολύ- τριών τεσσάρων ημερών από τότε που προήλθε ο θάνατος. Υπήρξε σήμερα εκ νέου επικοινωνία του Φορέα και αυτοί που είναι αρμόδιοι θα πάρουνε το δείγμα, ώστε να δούμε αν όντως κάποιοι θάνατοι είναι σχετικοί με τον ιό της γρίπης».

Και έλλειψη τροφής

IMG_20170129_152552Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να οφείλονται οι θάνατοι στην έλλειψη τροφής η κα Πατετσίνη σημειώνει «Ιδίως τα ψαροφάγα δεν μπορούσαν να βρουν τροφή όσες μέρες η Βιστωνίδα και οι Λιμνοθάλασσες ήταν παγωμένες» δηλώνει η κα Πατετσίνη απατώντας σε σχετική ερώτηση γιατί  δεν έγινε προσπάθεια ρίψης τροφής; «Είναι καλό να γίνονται τέτοιες εφαρμογές, να ρίχνουν τροφή» σημείωσε. Ένας από τους ομορφότερους υγροβιοτόπους της Ελλάδας αντί για καταφύγιο τις τελευταίες μέρες αποτελεί υγρό τάφο των άγριων πτηνών. «Δεν άντεξαν το κρύο. Μια εβδομάδα η λίμνη ήταν παγωμένη » λένε και πάλι  οι κάτοικοι της περιοχής και προσθέτουν κι εκείνοι πως ήταν αδύνατη ακόμη και η εύρεση της τροφής.

Υπουργική απόφαση για τα οικόσιτα πουλερικά

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση για όσους εκτρέφουν οικόσιτα πουλερικά να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα βιο-ασφάλειας, να κρατήσουν τα πουλερικά τους καλυμμένα σε στεγασμένους χώρους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα άγρια πτηνά».

Η αξία του βιοτόπου

IMG_20170129_152904Η ιδιαιτερότητα της λίμνης Βιστωνίδας, έγκειται στο γεγονός, ότι στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που συναντάμε στην περιοχή είναι εντυπωσιακός, τόσο σε αριθμούς, όσο και σε ποικιλία ειδών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 326 είδη πουλιών με σημαντικότερα το Κεφαλούδι , τον Αργυροπελεκάνο, τους Ερωδιούς και τα Φοινικόπτερα. Οι κύκνοι, όμως, είναι εκείνοι που έλκουν, όχι άδικα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα με την παρουσία τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Φωτογραφίες – Κείμενο:Μαρία Νικολάου

ΕΡΤ Κομοτηνής