Σχέδιο ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, κοινοποίησε στα ΜΜΕ ο Γ. Κολλάρος

Αναλυτικα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης
Εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του, στους αγρότες του Δήμου μας, γιατί κατανοεί τη θέση τους και την επίθεση που δέχονται με τη σκληρή εφαρμογή των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του τρίτου μνημονίου. Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έρχεται ως συνέχεια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιβάλλονται στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά βαρείς φόροι εισοδήματος και πολύ αυξημένες εισφορές ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς και μέτρα που αυξάνουν κι άλλο το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Κανένα μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό δεν μπορεί ν’ αντέξει αυτά τα μέτρα. Αυτό το γνωρίζουν στην ΕΕ και στην κυβέρνηση.

Επιμένουν, όμως, στα εξοντωτικά μέτρα γιατί στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραγωγή, για να περάσει στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Κατανοεί ότι:

  • Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% το 2017 και της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% από το 2016.
  • Το ασφαλιστικό της κυβέρνησης, με τον συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη και υγεία, ο οποίος από 7% το β’ εξάμηνο 2015 θα φτάσει στο 27,5% το 2019.
  • Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 22% για το εισόδημα και τέλος επιτηδεύματος.
  • Η επιβολή πρόσθετου “περιβαλλοντικού” τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Η αύξηση, σταδιακά μέχρι το 2022, των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η δραστική μείωση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.ά.), από το 13% στο 24%
  • Ο ειδικός φόρος στο κρασί και η κατάργηση των διήμερων για το τσίπουρο.
  • Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια και οικόπεδα.
  • Οι πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ

οδηγούν ιδιαίτερα τη μικρομεσαία αγροτιά σε αδυναμία επιβίωσης και σε εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, συμπαραστέκεται

στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική εξόντωσης των αγροτών και της παράδοσης της τροφικής αλυσίδας στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Είμαστε αντίθετοι με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του λαού για την εκπλήρωση των επιταγών της τρόικα και των ντόπιων και ξένων τραπεζιτών και εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, για τη φορολογία, την ασφάλιση και τη σύνταξη, το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων, την περικοπή των επιδοτήσεων, τα αγροτικά χρέη.

Να καλυφθεί η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος, που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο δηλώνει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα μικρομεσαίων και φτωχών αγροτών.

Είναι αγώνας για την επιβίωσή τους, για να μην πεταχτούν έξω από τα χωράφια τους και την παραγωγή τους. Για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι αγώνας ενάντια στις αιτίες που επιδεινώνουν τη ζωή κάθε λαϊκής οικογένειας.

Το παρόν ψήφισμα-απόφαση θα σταλεί στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου θα επισκεφτεί και θα το επιδώσει στο μπλόκο των αγροτών στην περιοχή μας».