Η κυβέρνηση εμμένει σε μια ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών που να προσιδιάζει στις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας

Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης είχε στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε μονάδες στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής και τις διοικητικές υπηρεσίες και τους υπαλλήλους στο κτίριο του ΙΚΑ της Κομοτηνής.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, ο κύριος Πετρόπουλος επεσήμανε για τον ΕΦΚΑ, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αντίστοιχο εγχείρημα που έχει γίνει στην Ευρώπη.

«Αυτή η μεγάλη αλλαγή, είναι λογικό να έχει και θέματα που χρειάζονται διασαφηνίσεις – και σε λίγες μέρες οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές ασφαλιστικές τους εισφορές. Ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους», τόνισε ο κύριος Πετρόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, «είναι η στιγμή για την δημιουργία ενός κοινωνικού φορέα που θα καταβάλλει συντάξεις με μικρότερες επιβαρύνσεις, για να μπορέσουμε στο μέλλον να έχουμε ορθολογικότερη διαχείριση στα οικονομικά και στις απαιτήσεις που υπάρχουν για την καταβολή συντάξεων».

«Υπάρχει μια μεγαλύτερη επιβάρυνση στους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους μηχανικούς, γιατί υπήρχαν κοινωνικοί πόροι οι οποίοι έπαψαν να καταβάλλονται. Περίπου 230 εκατομμύρια εισπράττονταν το 2009 για τους δικηγόρους που δεν εισπράττονται πια. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι κοινωνικοί πόροι δεν εισπράττονται, και κάποιος πρέπει να πληρώσει αυτές τις εισφορές», ανέφερε ο κύριος Πετρόπουλος.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το αν θα υπάρξει άμεση κυβερνητική πρωτοβουλία για μια νέα ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, ο κύριος Πετρόπουλος έκανε λόγο για «κυβερνητική εμμονή για την ρύθμιση των οφειλών που να προσιδιάζει στις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη»:

«Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα στους δανειστές, στην κυρία Βελκουλέσκου και τον κύριο Κοστέλο, ότι δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης του επιχειρηματικού κόσμου, αν δεν του δώσεις την δυνατότητα να διαχειριστεί τις οφειλές του που συγκεντρώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορεί να είναι λογική, “αν δεν αντέχεις να πεθάνεις”, γιατί οι δανειστές έτσι σκέφτονται», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Εμείς, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτού του είδους την νοοτροπία και επιμένουμε – και είναι ένα πολιτικό θέμα πολύ σοβαρό – να προχωρήσουμε σε μία λογική διαχείριση των οφειλών των ασφαλισμένων, και είναι βέβαιο ότι θα το κάνουμε και θα αποδεχθούν ένα σύστημα που αντιμετωπίζει λογικά το θέμα. Εκεί, πραγματικά δεν μπόρεσαν να μου αντιτείνουν κάποιο πειστικό λόγο. Επιμένουμε σε ένα σύστημα που θα μελετήσουμε με την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν, η οποία μάς προσφέρεται. Θέλει ειδική ανάλυση και σχεδιασμό, και θα είναι ένα σύστημα που προσιδιάζει στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες για εκείνα που οφείλει ο κάθε ασφαλισμένος», κατέληξε ο κύριος Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ