Συνεδριάζει εκετάκτως της Παρασκευή το Δημ. Συμβούλιο Παγγαίου. Όπως αναφέρει το Kavala-portal.gr, μοναδικό θέμα της έκτακτης αυτής συνεδρίασης θα είναι η ενημέρωση του σώματος για μια σειρά εγγράφων που απέστειλε το ΑΣΕΠ στον δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη και με τα οποία ζητούνται εξηγήσεις για τις προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας που έγιναν τόσο επί των ημερών της διοίκησής του όσο και επί της θητείας του τέως δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη. Συγκεκριμένα, στην διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης, θα υπάρξει ενημέρωση για:

Α) Έκθεση Επιθεωρητή – Συμβούλου ΑΣΕΠ κ. Μποροδήμου, μετά από αναφορά – καταγγελία του κ. Ξουλόγη Βασιλείου του Γεωργίου,

Β) Έγγραφα ΑΣΕΠ με αριθμό 824/17.01.2017 και 825/17.01.2017 (αποτέλεσμα της αναφοράς- καταγγελίας του κ. Ξουλόγη) σύμφωνα με τα οποία ζητούνται εξηγήσεις από τον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλειο Ξουλόγη και τους Δημοτικούς Συμβούλους περιόδου 2011 – 2014 καθώς και από τον Δήμαρχο κ. Φίλιππο Αναστασιάδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους περιόδου 2014 – 2019 για την πρόσληψη προσωπικού δίμηνης διάρκειας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, μιλώντας στο Kavala Portal, τόνισε ότι “ο κ. Ξουλόγης είχε καταγγείλει ότι οι προσλήψεις διμηνιτών στις οποίες προχωρήσαμε δεν ήταν σύννομες και ότι θα έπρεπε οι εν λόγω υπάλληλοι να προσληφθούν με συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας. Στην έκθεσή του ο κ. Μποροδήμος συνηγόρησε με τις καταγγελίες Ξουλόγη, λέγοντας ότι οι προσλήψεις διμηνιτών αφορούν έκτακτες ανάγκες των δήμων, ενώ εργασίες όπως π.χ. καθαριότητα θα έπρεπε να καλύπτονται από προσλήψεις πεντάμηνης διάρκειας, δεδομένου ότι δεν μιλάμε για έκτακτες αλλά για προγραμματισμένες και πάγιες ανάγκες. Ωστόσο, με τα έγγραφα που απέστειλε στην δημοτική αρχή το ΑΣΕΠ ζητούνται εξηγήσεις τόσο για τις προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών Αναστασιάδη όσο και επί των ημερών Ξουλόγη”

Όσον αφορά τις συνέπειες, ο κ. Μποσμπότης ήταν ξεκάθαρος: “Συνέπειες για όσους δούλεψαν με δίμηνα δεν θα υπάρξουν. Αυτοί πληρώθηκαν από τον δήμο Παγγαίου, εργάστηκαν κανονικά και για αυτούς δεν θα υπάρχει καμία απολύτως κύρωση. Το πρόβλημα αφορά όλους όσους διετέλεσαν δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας, καθώς η πρόταση του κ. Μποροδήμου ήταν σαφής: να καταβάλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν τις αποφάσεις για την πρόσληψη των εργατών το σύνολο των αποδοχών που έλαβαν οι εργάτες. Αν π.χ. εργάστηκαν 20 υπάλληλοι επί 2 μήνες και πληρώθηκε ο καθένας τους π.χ. 500 € μηνιαίως, τότε το σύνολο των αποδοχών αυτών ανέρχεται σε 500 (€) x 2 (μήνες) x 20 (υπάλληλοι) = 20.000 €. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με τον κ. Μποροδήμο, θα πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία του δήμου από τους δημοτικούς συμβούλους που ενέκριναν την πρόσληψη των 20 αυτών υπαλλήλων. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις προσλήψεις που έγιναν από το 2014 και μετά αλλά και για όλες τις προσλήψεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια”

Ο κ. Μποσμπότης, παράλληλα, σημείωσε ότι ήδη η ΠΕΔ ΑΜΘ και η ΚΕΔΕ έχουν αντιδράσει στην εν λόγω έκθεση, καθώς άπαξ και χρειαστεί να καταβάλλουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τις αποδοχές των διμηνιτών θα υπάρξει ένα άνευ προηγουμένου “δεδικασμένο” για όλους τους δήμους της χώρας.