Δεν εκδίδονται στην Τουρκία – με απόφαση του Άρειου Πάγου – οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο στη γειτονική χώρα κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο.

Σε μια πρώτη αντίδραση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ Τούρκους είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις.

Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.

Οι τρεις αντεισαγγελείς υποστήριξαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Επίσης υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δέχτηκαν επίσης το επιχείρημα ότι έκδοση τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.

Οι ίδιοι ήταν παρόντες και εμφανώς συγκινημένοι στην ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Τι δήλωσαν οι συνήγοροι τους

Οι δύο συνήγοροι των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, σχολίασαν με ενθουσιασμό την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μυλωνόπουλος δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Ο κ. Ζέλιος δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τουρκία: Να τηρήσει ο Τσίπρας την υπόσχεσή του

Μετά την εξέλιξη αυτή η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται στη διεκδίκηση μίας πολιτικής απόφασης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ζεκί Αριτούρκ,που παρακολουθούσε τη δίκη, παραδέχτηκε ότι νομικά η απόφαση είναι τελική και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της. «Πολιτικά όμως», είπε, «δεν αίναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους».

«Δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα για τους προδότες… Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων, και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει. Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοσή τους. Η απορριπτική απόφασή της είναι λάθος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των Κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη», είπε επίσης.

Καταλήγοντας, «έδειξε» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για αθέτηση της υπόσχεσής του. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση «ότι θα τους παραδώσουμε αμέσως». «Αναμένουμε να δούμε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του» δήλωσε.