Τελικά με το θόρυβο που έγινε για την ερώτηση των βουλευτών γύρω από την ΑΝΞΑ και τη μήνυση του Επιμελητηρίου που τέθηκε στο αρχείο, δεν μάθαμε αν υπάρχουν απαντήσεις. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σκληροί δίσκοι στην εναπομείνασα Αναπτυξιακή ; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα τιμολόγια των δαπανών;  Γιατί οι βουλευτές ερωτούν και ασκούν έλεγχο αλλά αφού κάποιοι ενοχλούνται αντί να σφυρίζουν αδιάφορα, ας δώσουν και καμιά απάντηση. 

Επίσης υπάρχουν και απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών στην τότε κοινοβουλευτική ερώτηση που, παρά το χαμό του καλοκαιριού του 2015, δόθηκαν τελικά. Ίσως να περιέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για κάποιες από τις οφειλές, το σημερινό τους ύψος και τι έχουν πράξει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την είσπραξή τους. Όμως 6 χρόνια μετά το κλείσιμο της εταιρίας είναι δυνατόν να μην υπάρχει κάποια δικαστική εξέλιξη από τη διερεύνηση των ποινικών και άλλων ευθυνών;  Τέτοια ταχύτητα;

Με απόφασή του το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του ΙΚΑ και με αφορμή την υπόθεση των Λιπασμάτων Καβάλας έκανε το αυτονόητο που ζητούν οι εργαζομενοι εδώ και χρόνια. Κάποιο, ακολουθώντας το γνωστό σύστημα, δημιουργούν τεράστια χρέη προς το ΙΚΑ ή και την Εφορία, στη συνέχεια τις χρεοκοπούν και μεταφέρουν τους εργαζόμενους με νέες συμβάσεις (πάντα με πιο δυσμενείς όρους) σε νέες εταιρίες-δορυφόρους και αυτή η κατάσταση αναπαράγεται με το δημόσιο και τα Ταμεία απλήρωτα.

Ενώ λοιπόν ακόμη και ο μικρότερος αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να αποφύγει ούτε ένα μήνα στον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις φροντίζουν να απαλάσσονται από τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις οποίες καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος. Έτσι με την απόφαση για την ELFE αναγνωρίζει ότι οι οφειλές που δημιούργησαν οι εταιρίες δορυφόροι βαρύνουν τη μητρική εταιρία, τα συμφέροντα της οποίας εξυπηρετούν και έτσι καλούνται στο … ταμείο για να πληρώσουν.

Από τη μία η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν είναι στο σχέδιό της οι εκλογές, από την άλλη οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων πυκνώνουν στη Θράκη και το κλίμα μαρτυρά ότι υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα. Μέσα στον επόμενο βήμα θα γνωρίζουμε. Μακάρι να είναι όπως τα λέει η κυβέρνηση και αυτές οι επισκέψεις να είναι μέρος της οργάνωσης του κυβερνητικού έργου. Θα ήταν θετικό αλλά θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Η επιθετική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ -που συνήθως τηρεί ήπια στάση- εναντίον του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του ήταν ένα ακόμη μήνυμα ότι όλα τα επιτελεία βλέπουν στον ορίζοντα τις εκλογές ή, τουλάχιστον, δεν τις αποκλείουν.  Άλλωστε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε διαρκείς περιοδείες, άρα το κλίμα αγγίζει όλο το πολιτικό σύστημα. Ο Κ. Μητσοτάκης δικαιολογείται πάντως γιατί είναι αυτός που ζητά εκλογές. Βέβαια, όταν λέει εκλογές, εννοεί μετά το Μάρτιο γιατί δεν θα ήθελε να σκέφτεται τη Λίστα.