Tραγική και αποτρόπαιη ήταν η κατάληξη της εξαφάνιση τους άτυχου 6χρονου στην Κομοτηνή. Το κωφό παιδί βρέθηκε νεκρό και δεμένο χειροπόδαρα, μια επίδειξη βίας που προκαλεί σοκ και είναι ακατανόητο γιατί κάποιος επέδειξε τόση βαρβαρότητα σε βάρος ενός παιδιού  μόλις 6 ετών και μάλιστα με αναπηρία. Αυτό είναι το πλέον εξοργιστικό σε αυτή την θλιβερή υπόθεση. Φυσικά σοκαρισμένη είναι ιδιαίτερα η κοινότητα του Αλάν Κογιού. 

Δεν λείπουν οι ρατσιστικοί υπαινιγμοί για τη συνοικία του θύματος και του φερόμενου ως δράστη αλλά το πρόβλημα είναι βαθύ κοινωνικό και δεν αρκούν αυτές οι υπεραπλουστεύσεις. Αν κάποιος μελετήσει τα δικαστήρια ανηλίκων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, οι υποθέσεις μονοπωλούνται από δύο οικισμούς και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν αυτοί που αισθάνονται “ισχυροί” και βλέπουν υποτιμητικά τις εξαθλιωμένες συνοικίες. Η σκληρή βία όμως δεν είναι συνάρτηση ούτε θρησκείας, ούτε καταγωγής, ούτε χρώματος και τα ακραία αυτά εγκλήματα συναντώνται παντού.

Με την ευκαιρία μια αναγκαία επισήμανση για συναδέλφους και συμπολίτες που μεταχειρίζονται εκφράσεις του συρμού. Δεν υπάρχουν κωφάλαλοι συνάνθρωποι αλλά μόνο κωφοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομιλία λόγω της αδυναμίας τους αυτής. Όμως η πρόσβαση στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους έχει αλλάξει πια και αυτό το στερεότυπο.

Όπως επίσης είναι σωστό να επισημάνουμε σε σχέση με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ ότι η υπηκοότητα των εμπλεκομένων σε διάφορα αδικήματα, αν αυτά δεν σχετίζονται με διασυνοριακό αδίκημα ή δεν εμπλέκονται με ρατσιστικά κίνητρα, είναι μια περιττή πληροφορία. Είτε πρόκειται για δράστη, είτε πρόκειται για θύμα.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο παίρνει θέση ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης απέναντι στα φαινόμενα των τραμπουκισμών από χρυσαυγίτες σε σχολείο του Περάματος, όπως πολύ σαφής ήταν και η θέση που είχε πάρει όταν δημιουργήθηκε το γνωστό θέμα στο 1ο Δημοτικό. Και είναι πολύ θετικό ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος τοποθετείται ομόφωνα και ξεκάθαρα.

Σε αντίθεση με τον πολιτικό κόσμο που προσπαθεί να επιβάλει ιστορικό αναθεωρητισμό για τους νεοναζί ή να καλλιεργήσει αποτυχημένες θεωρίες των δύο άκρων, η εκπαίδευση αποδεικνύει ότι οι δημοκρατικές αξίες είναι αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση όλου του συνταγματικού τόξου και όχι υποχρέωση ή προνόμιο μόνο κάποιων. Και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τα παιδιά μας.

7 χρόνια συμπληρώθηκαν από τα εγκαίνια της Τουριστική Διόδου του Αγ. Κωνσταντίνου. Ο Μιχάλης Αμοιρίδης με ανάρτησή του στο Facebook φρόντισε να υπενθυμίσει την προσωπική συμβολή του Γ. Παυλίδη που σχεδίασε αυτή τη δίοδο και να μιλήσει θετικά και για τη σχεδιαζόμενη νέα χάραξη που υλοποιείται.

Μια δίοδος που εγκαινίασαν δύο Πρωθυπουργοί και που τότε όσο και σήμερα έχει αναδείξει μια διακομματική προσήλωση στην εκπλήρωση αυτού του στόχου για την περιοχή, που δεν διαταράχθηκε από τις αλλαγές στην κεντρική ή την περιφερειακή διοίκηση αφού δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι όλοι εργάστηκαν από την αρχή και μέχρι σήμερα, αδιάλειπτα για την ολοκλήρωση του καθέτου άξονα.