Θέση στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης παίρνει η ΚΝΕ της Ξάνθης.

Την προηγούμενη εβδομάδα μια απαράδεκτη ενέργεια του καθηγητή Γ. Παύλου ήρθε να προστεθεί στα γεγονότα του προηγούμενου διαστήματος. Η κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελέα Ξάνθης για «κλίμα φόβου και τρομοκρατίας» που δήθεν προκαλείται από τη δράση των φοιτητών δε μπορεί παρά να έχει στο στόχαστρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Δεν είναι καινούργια τακτική να στοχοποιούνται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις την περίοδο που νέα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι.

Άλλωστε η σημερινή Κυβέρνηση της δήθεν «αριστεράς» είναι που διώκει μέλη της ΚΝΕ που οργάνωναν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών για ένα καλύτερο σχολείο με μετεμφυλιακό νόμο περί «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων» σε σχολεία!!!!!!!! Είναι η σημερινή κυβέρνηση που αβαντάρει τη δίκη του Δημάρχου Πάτρας για την άρνησή του να παραχωρήσει χώρο στους ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής. Διόλου τυχαία όταν είναι διακηρυγμένος στόχος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε σύμπλευση με τη στρατηγική της ΕΕ ένα Πανεπιστήμιο «καθαρό για μπίζνες» τότε η όποια αγωνιστική δραστηριότητα αποτελεί αγκάθι.

Οι ενέργειες του καθηγητή Γ. Παύλου πρέπει να ανησυχήσουν κάθε φοιτητή. Οι ενέργειές του πάνε χέρι – χέρι με τις φασιστικές και ρατσιστικές – ξενοφοβικές του απόψεις. Συγκεκριμένα οι ξενοφοβικές του απόψεις πως «επιδιώκουν την αντικατάσταση των Ελλήνων της Ελλάδας με πρόσφυγες Ασιάτες Αφρικανούς ή ό,τι άλλο και διωγμό των Ελλήνων», πως η παραμονή στην Ελλάδα «λαθρομεταναστών σημαίνει μέγιστο δημογραφικό κίνδυνο και υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας», και πως «ενέχει θανάσιμους κινδύνους για τους Έλληνες», ενισχύουν το ναζιστικό δηλητήριο που έβγαζαν οι ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής που με τα ίδια επιχειρήματα και επικεφαλής το Ι. Λαγό, έφτυναν 7χρονα παιδιά στο Πέραμα γιατί δεν κάθισαν να πεθάνουν στη χώρα τους.

Οι απόψεις αυτές συμβάλουν στο να αθωώνεται η σημερινή πολιτική που γεννά κρίσεις – πολέμους – φασισμό. Σπέρνει και τυφλώνει με μίσος τη νεολαία, ενώ της δένει τα μάτια απέναντι στον πραγματικό ένοχο που γεννά αυτή τη βαρβαρότητα, το καπιταλιστικό σύστημα. Τέτοιες απόψεις και ενέργειες δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο, δεν μπορούν να γίνονται ανεχτές από τους φοιτητές των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που θέλουν να διεκδικούν καλύτερους όρους μόρφωσης και ζωής. Απάντηση μπορεί να είναι μόνο η οργάνωση του αγώνα για τις πραγματικές μας ανάγκες, απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται.

Παίρνουμε παράδειγμα από τη δράση των Μαζικών Φορέων στο Πέραμα απέναντι στη δράση των φασιστοειδών: Τα Σωματεία εργαζομένων που διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα ενημερώσανε όλους τους εργαζόμενους της Περιοχής για το που στοχεύουν οι φασίστες με τις ενέργειές τους. Δώσανε απάντηση στο ποιός δημιουργεί τον πόλεμο και την προσφυγιά. Οι Ενώσεις Γονέων που πρωτοστατούν για την κάλυψη των αναγκών σε βιβλία και δασκάλους ανέδειξαν ότι οι «φωνακλάδες» φασίστες δε βγάλαν μιλιά για τη διεκδίκηση των σωματείων για πρόγραμμα δωρεάν σίτισης στα σχολεία, ενώ ψήφιζαν νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Ακριβώς αυτή η δράση, αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης που αναπτύσσεται από το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα, είναι που ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρόλο των φασιστικών απόψεων. Γι’ αυτό το λόγο η πάλη για να απομονώνονται τέτοιες απόψεις πάει χέρι – χέρι με την οργάνωση του αγώνα για:

– Την οργάνωση των φοιτητών απέναντι στη σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμια, τις συνθήκες και το περιεχόμενο των σπουδών μας

– Τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζονται κοιτώντας βαθύτερα τις τσέπες μας για την ολοκλήρωση των σπουδών μας

– Την από κοινού πάλη με το εργατικό – λαϊκό κίνημα για ένα καλύτερο μέλλον, απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα που μας έχουν διαμορφώσει κι ενισχύουν με τις νέες ρυθμίσεις για τους μηχανικούς Αυτή η οργάνωση και δράση μπορεί να δώσει την καλύτερη απάντηση σε φασιστικές αντιλήψεις, στην προσπάθεια καταστολής της αγωνιστικής διεκδίκησης.