Όλη η ιστορία είναι ένα καπρίτσιο της ιδιοκτησίας που με ανεύθυνο τρόπο και  προκειμένου να επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο (;) θέτει σε ομηρία τους μαθητές, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω μεγάλης απώλειας διδακτικών ωρών και ειδικότερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να μην μπορούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Πρόκειται για προσωπική βεντέτα που άνοιξε η ιδιοκτήτρια, ερήμην του συλλόγου γονέων, της σχολικής κοινότητας και της μειονότητας. Οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και ζητούν να λυθεί το πρόβλημα και να ξαναρχίσουν μάθημα τα παιδιά τους. Οι μαθητές πρόσφεραν στον εκπαιδευτικό λουλούδια, γλυκά και μία πλακέτα και κάποια έκλαιγαν όταν δεν τον άφηναν να μπει στην τάξη. Δεν υπάρχει καμία απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εναντίον του εκπαιδευτικού ή υπέρ της απομάκρυνσής του. Οι συνάδελφοί του τον στηρίζουν.

Η ιδιοκτησία του σχολείου είχε φέρει στο σχολείο τον εν λόγω καθηγητή με «μετεγγραφή» από το μειονοτικό γυμνάσιο της Κομοτηνής το 2004 και είχε διαφημίσει το γεγονός ως μεγάλη επιτυχία του σχολείου. Σήμερα θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως ο καθηγητής που ήταν προσωπική τους επιλογή, «που τον είχαν σαν παιδί τους», μετά από δώδεκα χρόνια αγαστής συνεργασίας και ενώ ήταν πάντοτε τυπικός και άψογος στα καθήκοντά του, τελείως ξαφνικά, δεν τους κάνει και εξαιτίας τάχα των ιδεών του (πότε τις απέκτησε και πότε άρχισαν να τους ενοχλούν;) προκαλεί διατάραξη σχολικού κλίματος.

Είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι καμία διατάραξη κλίματος δεν είχε υπάρξει μέχρι την καταγγελία της σύμβασής του και την καταχρηστική, όπως αυτή κρίθηκε, απόλυσή του. Η ιδιοκτησία του σχολείου είναι απολύτως απομονωμένη και παγιδευμένη μετά από την δική της παράλογη και σπασμωδική κίνηση, πιθανότατα και εξαιτίας λανθασμένων νομικών συμβουλών που έλαβε. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και από την χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης που απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε. Στην πραγματικότητα κανείς δεν υποστηρίζει την ιδιοκτήτρια, η οποία  θα βρεθεί πολύ σύντομα έκθετη απέναντι στους μαθητές, τους γονείς που αγωνιούν  για το μέλλον των παιδιών τους και τη μειονότητα γενικότερα. Το σχολείο άλλωστε δεν είναι ένα τυπικό ιδιωτικό σχολείο, είναι ένα μειονοτικό σχολείο, ένα σχολείο της μειονότητας.

Κανείς δεν στηρίζει την ιδιοκτησία λοιπόν; Και τότε γιατί επιμένει να βαδίζει αυτόν τον ολισθηρό και επικίνδυνο για τους μαθητές του σχολείου δρόμο; Τη στηρίζει αμέριστα και κατά τα φαινόμενα την καθοδηγεί η μικρή αλλά ισχυρή μερίδα των ακραίων ιδιοκτητών σχολείων που συνεχίζει να παλεύει με νύχια και με δόντια για την υπονόμευση του Νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση και τις εργασιακές σχέσεις σε αυτήν. Οι ενδείξεις γι’ αυτό πληθαίνουν.

Ενδιαφέρον τέλος έχει η επιλογή δικηγόρου εκ μέρους της ιδιοκτήτριας του σχολείου. Ο κύριος Πετσενίκ υπήρξε πολιτευτής της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά. Και ο κ. Σαμαράς ιδεολογικά, αλλά  και λόγω του αδελφού του που είναι πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, έχει μεγάλη αδυναμία στους σχολάρχες.

Γιώργος Ιωαννίδης