Ο Διδασκαλικός Σύλλογος της Ξάνθης μετά τις υποτιμητικές για τους εκπαιδευτικούς δηλώσεις του τομέα Παιδείας της ΝΔ, παίρνει θέση με ανακοίνωση σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος:

Πιστοί στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι υπουργοί παιδείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, κρυμμένοι, παρκαρισμένοι, τεμπέληδες εκπαιδευτικοί, αναζήτηση 10.000 εκπαιδευτικών, οι υπεύθυνοι τομέα παιδείας της Ν.Δ επέλεξαν και αυτοί με τη σειρά τους, για μια ακόμα φορά, να στοχοποιήσουν και να διασύρουν τους εκπαιδευτικούς ως υπαίτιους για τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης που χρόνια τώρα συσσωρεύονται   και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις.

   Η δήλωση της υπεύθυνης τομέα παιδείας της Ν.Δ και των αναπληρωτών τομεαρχών  για εκπαιδευτικούς-φαντάσματα που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργούν κενά, που έγινε  στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου τους  με ερώτημα προς τον υπουργό παιδείας σχετικά με τις εξαγγελθείσες προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνο ως απαράδεκτη, άστοχη και αποπροσανατολιστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

    Αν θέλουν, πράγματι, να αναζητήσουν τις αιτίες για την πολύπαθη κατάσταση στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να τις αναζητήσουν στην  έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας   και στην εφαρμογή των  αντιεκπαιδευτικών  πολιτικών κατ΄επιταγή των μνημονίων και του ΟΟΣΑ, και είναι αυτές που συρρικνώνουν τη δημόσια εκπαίδευση και όχι οι εκπαιδευτικοί φάντασμα.

   Οι εκπαιδευτικοί, παρά την  τεράστια και άδικη οικονομική και επιστημονική τους υποβάθμιση, είναι αυτοί που εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση  και λειτουργούν χρόνια τώρα τα σχολεία.

    Ας ψάξουν, λοιπόν, να βρουν αλλού τις αιτίες και τους ενόχους για τα κενά και τη μη εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης.

   Ως εκπαιδευτικοί που εκτελούμε πιστά το καθήκον μας απαιτούμε τουλάχιστον σεβασμό στο δύσκολο έργο μας.

   Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δήλωση αυτή και τους καλούμε να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η συγκεκριμένη δήλωση , αλλιώς να ανακαλέσουν ρητά τη δήλωσή τους περί εκπαιδευτικών φάντασμα.

   Καλούμε επίσης το υπουργείο παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα τα λειτουργικά κενά, τα πραγματικά οργανικά κενά, τον αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες και φορείς, αλλά και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των μόνιμων διορισμών που εξαγγέλλει συνεχώς.

   Οι εκπαιδευτικοί υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο και τους εκπαιδευτικούς και δεν ανεχόμαστε τέτοιους υποτιμητικούς υπαινιγμούς από κανέναν.

   Η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που υφίστανται στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης (χρηματοδότηση, υλικές και κτηριακές υποδομές, κάλυψη κενών, μόνιμοι διορισμοί, επιμόρφωση, λειτουργικές απαιτήσεις…) και η αναζήτηση βέλτιστης λύσης θα πρέπει να είναι το ζητούμενο όλων των εμπλεκομένων φορέων και όχι οι χαρακτηρισμοί και οι υπαινιγμοί προς όφελος κομματικών συμφερόντων.

Η δημόσια εκπαίδευση έχει ανάγκη σήμερα από μαζικούς μόνιμους διορισμούς, όχι μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών, αλλά σε επίπεδο υλοποίησης αυτών.