Τεράστια είναι η ζημιά που προκλήθηκε από τον παγετό για τα 52 μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας «Άγιος Νικόλαος» στον Νομό Ξάνθης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Αμπατζή στην Ύπαιθρο Χώρα

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου πάγωσαν περίπου 10 τόνοι ψάρια- γόνος, όπως περιγράφει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Γκίλης, καθώς το θερμόμετρο το προηγούμενο βράδυ έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου. «Σε μια τοποθεσία που λέγεται ‘Λαγός’, βγάζουμε λαυράκι, τσιπούρα και μυξηνάρι που γίνεται λυκουρίνος. Ο φύλακας διαπίστωσε ολική καταστροφή στο χειμαδιό όπου ξεχειμωνιάζουν τα ψάρια. Πρόκειται είτε για μικρά ψάρια είτε για μεγάλα ψάρια που περιμένουμε μέχρι να βγάλουν τιμή. Αυτά που ψόφησαν ήταν στα 5-6 ψάρια στο κιλό. Τα αφήνουμε να ξεχειμωνιάσουν μέχρι να φτάσουν στα 2-3 ψάρια στο κιλό». Στο χειμαδιό δεν ταΐζουν τα ψάρια, τρέφονται από ό,τι μπαίνει από την θάλασσα. «Έχουμε ζεστό νερό από γεωθερμία, γεώτρηση και επίσης οξυγονωτές που παράγουν οξυγόνο, σε περίπτωση που χρειαστούν τα ψάρια».

Στην περιοχή βρέθηκαν την Τετάρτη εκπρόσωποι από το Τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον ΕΛΓΑ, και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής καθώς επίσης και ο επόπτης Αλιείας. «Μίλησα και με την προϊσταμένη τους στην Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί το courier για να πάει στην Αθήνα ένα δείγμα με ψόφια ψάρια με σκοπό να διαπιστωθεί ότι όντως πάγωσαν. Περιμένω από την Υπηρεσία να μου πει πού θα τα στείλω». Στο σημείο, βέβαια, έφτασαν πριν από τους ανθρώπους οι κορμοράνοι και οι αργυροπελεκάνοι αναζητώντας τροφή.

Ο κ. Γκίλης εξηγεί ότι τα νεκρά ψάρια που βρήκαν στην επιφάνεια ήταν περίπου 1 τόνος αλλά θα βγαίνουν διαρκώς από τον πάτο της θάλασσας. Τονίζει ότι οι 10 τόνοι γόνοι μεταφράζονται σε τουλάχιστον 20 τόνους εμπορεύσιμων ψαριών πρώτης ποιότητας, για να εξηγήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Να σημειωθεί ότι η τσιπούρα και το λαυράκι είναι ευαίσθητα ψάρια στο κρύο και οριακά αντέχουν σε θερμοκρασίες που φλερτάρουν με το «0». Τις επόμενες μέρες οι ψαράδες του Συνεταιρισμού θα ρίξουν ένα δίχτυ 32 χιλιοστών για να ερευνήσουν εάν υπάρχει δείγμα ζωντανών ψαριών. «Από την 25ετή πείρα που διαθέτω και την μεγαλύτερη κάποιων συναδέλφων δεν υπάρχει ζωή εκεί μέσα» διαπιστώνει με μεγάλη απογοήτευση.