Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Τούρκοι αξιωματικοί, εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου.

“Κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά”, τόνισε η εισαγγελική λειτουργός.

Στο δικαστήριο επιδείχτηκε και βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Για φρικτά βασανιστήρια σε βάρος συναδέλφων τους μίλησαν οι δύο εκζητούμενοι αξιωματικοί.

Οι αρεοπαγίτες επιφυλάχτηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους για τους δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα,κατά τη σημερινή συνεδρίαση , που αφορούσε στους δύο από τους οκτώ εκζητούμενους αξιωματικούς , η αρμόδια εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών , και επιπρόσθετα την περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς “κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά”.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, οι λόγοι που επικαλείται η γείτονα χώρα για την έκδοση είναι αόριστοι,ενώ εάν οι αξιωματικοί εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα. Επίσης, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από αμερόληπτο δικαστήριο.

Ανέφερε επίσης, ότι:

*Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας αλλά και από όσα ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ.

*Οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.

Η κα Θεοδώρου επεσήμανε ακόμα ότι :

*Στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί , όπως επίσης απολύθηκαν 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

*Υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν το είχε εξαγγείλει πριν ακόμα και από το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

“Θεωρώ – τόνισε η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την εκδοση τους -με δεδομένο τον κίνδυνο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση . Κάθε άνθρωπος δικαιούνται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου , ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως “τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη συζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε εδώ για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν συνάδελφοι τους.

“Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε ότι χειρουργήθηκαν στα έντερα. Λέγεται ότι υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές .Αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς σε στάβλους χωρίς φαγητό και βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι “.

Ο δεύτερος εκζητούμενος είπε: “Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου”.

Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος εα κ. Φενέκος,ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της ΕΕ ,ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ.Τσιτσελίκης , και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ,Μιχ. Σταθόπουλος.

Ο κος Σταθόπουλος, είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του :

“Αν ήμουν τώρα Υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει ο Ερντογάν στην χώρα μας θα έλεγα το ίδιο. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν μπροστά στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφαση κατά της έκδοσης”.

documentonews.gr