Η πρωτοχρονιά κύλησε ήρεμα για την περιοχή και τους ανθρώπους της. Οι συναθροίσεις σε στέκια επιχειρήσεων λιγοστές και πάλι και αντικατοπτρίζουν την κρίση των τελευταίων ετών που έχει εξασθενήσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων, κυρίως, να έχουν την εξωστρέφεια του παρελθόντος και να διοργανώνουν τις αυτοσχέδιες γιορτές τους. Πιο ωραία η προσέγγιση του νεοσύστατου καταναλωτικού συνεταιρισμού που κάλεσε τους συμμετέχοντες να φέρουν και τη δική τους μικρή συμβολή σε αυτό το αυτοσχέδιο πάρτυ. 

Bέβαια, η ατραξιόν ήταν η περιβόητη υποδοχή του χρόνου, ενώπιον «συγγενών και φίλων» όπως δείχνει και η φωτογραφία από τις κάμερες του Δήμου Ξάνθης με τη σχετική χρονοσφραγίδα. Η επιλογή του Δήμου ήταν να αυτοεξευτελιστεί και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά όσων τον εκπροσωπούν. Αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν την πόλη και την πνευματική της ακτινοβολία και να επιχειρούν να επιβάλλουν την υποκουλτούρα ως κυρίαρχη αισθητική. Κάποιοι παρατήρησαν ότι η πλατεία είχε συνήθως περισσότερο κόσμο -από τους περίπου 150 ανθρώπους της φετινής χρονιάς- όταν δεν υπήρχε καμία διοργάνωση για την υποδοχή του έτους. Αυτό είναι εκκωφαντικό μήνυμα…

Φυσικά κανείς δεν αντιδρά όταν σχεδιάζονται όλα αυτά γιατί το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένα κωμικό (όταν πραγματοποιούνται και δεν αναβάλλονται στις μισές περιπτώσεις) και εκθέτει το Δήμο, που γύρισε πολλά χρόνια πίσω με αυτή την επιλογή. Η «φαντασμαγορική υπερπαραγωγή», στην οποία καλούσαν κάποιοι γραφικοί ως διοργανωτές -παράτυπα γιατί οι δημότες πλήρωσαν- δεν κράτησε πάνω από 30 λεπτά, μια «περικοπή» σκυλάδικης πίστας με αντάλλαγμα μια δωρεάν ρετσίνα για περίπου 150 άτομα ενώ οι υπόλοιποι 65.000 πολίτες αδιαφόρησαν ή δεν έχασαν την ευκαιρία να γελάασουν για ένα ακόμη φιάσκο.

Στη Γειτονιά του Αη Βασίλη τα πράγματα δεν πήγαν καλά φέτος και η διοργάνωση κλείνει με ζημία για το Λύκειο Ελληνίδων. Η βασική αιτία, πέρα από τον κακό καιρό, είναι προφανώς ότι ο Δήμος εμμέσως πλην σαφώς  μποϊκατάρισε τη διοργάνωση και αφού έδωσε απλώς τη συγκατάθεσή του, στη συνέχεια την υποβάθμισε και ουσιαστικά έστρεψε σε άλλα μέρη το ενδιαφέρον. (Καλώς πράττει το Λύκειο και δεν ανακατεύεται με τις πολιτικές σκοπιμότητες αλλά οι ουδέτεροι παρατηρητές έχουν ξεκάθαρη άποψη) Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς τους γραφικούς, που πολέμησαν το Λύκειο, να καλοβλέπουν το “πόστο” που έχει δημιουργήσει το Λύκειο Ελληνίδων για να ενισχύει φιλανθρωπικές δράσεις…

Στο Νοσοκομείο η έλευση του πρώτου παιδιού της χρονιάς καθυστερεί τα τελευταία χρόνια και καθυστέρησε και φέτος αρκετά. Αυτό μεταφράζεται σε μαζική, πια, επιλογή οι τοκετοί να είναι προγραμματισμένοι και αυτό δεν είναι δείγμα προόδου αλλά προβληματική εξέλιξη που κατατάσσει την Ελλάδα, ουραγό πανευρωπαϊκά. Παραπάνω, δεν μπορούμε να εισφέρουμε σε μια συζήτηση που – όμως-  πρέπει να απασχολήσει τον ιατρικό κόσμο.

31/12/2016, 23.46
31/12/2016, 23.30