Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα που θα παραμένει νεανική, σε πείσμα του χρόνου που προχωρά. Δυστυχώς, ακόμα και οι πιο δραστικές αντιγηραντικές κρέμες δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω τους δείκτες του ρολογιού. Μπορούν όμως να απαλύνουν ορατά τα σημάδια της γήρανσης, με την προϋπόθεση ότι κι εμείς υιοθετούμε ένα πρόγραμμα ομορφιάς που θα βοηθήσει την επιδερμίδα των 40+ να δείχνει και να είναι στα… καλύτερά της .

Ανεξάρτητα από την ηλικία, για να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες της επιδερμίδας μας και να τη φροντίσουμε σωστά, θα πρέπει πρώτα να την γνωρίσουμε από λίγο πιο κοντά…

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας αποτελείται από 3 στρώματα. Στο εξωτερικό του τμήμα, την επιδερμίδα, συναντάμε κύτταρα με χρωστικές (μελανίνη) , την κερατίνη στιβάδα, η οποία αποτελείται από επίπεδα, νεκρά κύτταρα και τη βασική στιβάδα από την οποία τα νέα κύτταρα παράγονται και «ανεβαίνουν» προς την επιφάνεια .

Το μεσαίο τμήμα του ονομάζεται χόριο και περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, σμηγματογόνους αδένες και ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

Το βαθύτερο στρώμα, το υπόδερμα περιέχει αιμοφόρα αγγεία, θύλακες τριχών και λιποκύτταρα.

Το πότε και πως θα γεράσει η επιδερμίδα μας εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες όπως είναι ο φωτότυπος του δέρματος- οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες αποκτούν ταχύτερα ρυτίδες από ό,τι οι σκουρόχρωμες, οι οποίες προστατεύονται από μεγαλύτερο αριθμό χρωστικών και λιπιδίων . Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τους ρύπους αλλά και από ο τρόπος που ζούμε, π. χ αν καπνίζουμε.

Από τη βιολογική ηλικία μας ,τέλος, εξαρτάται η λειτουργία των φυσικών μηχανισμών προστασίας, ανανέωσης και επανόρθωσης των κυττάρων της επιδερμίδας. Διαφορετικά λειτουργούν στα 20 από ό,τι στα 70 μας. Εμείς θα δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στην επιδερμίδα όταν φτάνει στην ηλικία των 40 και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να τη βοηθήσουμε…

40+ Τι αλλάζει

Λίγο πριν ή λίγο μετά τα 40, το πάχος της κερατίνης στιβάδας αρχίζει να αυξάνει γιατί τα νεκρά κύτταρα που την αποτελούν, δεν απομακρύνονται πια με τους παλιούς, γρήγορους ρυθμούς… Αυτό, εκτός των άλλων σημαίνει ότι η όψη της γίνεται πιο θαμπή και γκρίζα. Συγχρόνως, αρχίζει να μειώνεται η παραγωγή σμήγματος. Ακόμα κι αν η αλλαγή αυτή χαροποιεί όσες από εσάς ταλαιπωρείστε για χρόνια από τη λιπαρότητα, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, η επιδερμίδα έχει ανάγκη εντατικής ενυδάτωσης που θα αναπληρώσει την απώλεια υγρασίας . Η φθορά των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου στο χόριο και η σταδιακή μείωση του λίπους από το υπόδερμα που παρατηρούνται στην ηλικία αυτή κάνουν την επιδερμίδα λιγότερο σφριγηλή και ελαστική και περισσότερο εύθραυστη.

Τι ζητά από εμάς

Ακόμα κι αν δεν το συνηθίζατε μέχρι σήμερα, τώρα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη συστηματικής -αλλά πάντα ήπιας –απολέπισης , τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με άλφα υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ) που θα βοηθήσει τα νεκρά κύτταρα να «λύσουν» τους πρωτεϊνικούς δεσμούς τους και να αποκολληθούν ευκολότερα .

Εντάξτε στην καθημερινή σας περιποίηση, έναν δραστικό αντιγηραντικό ορό ή ένα έλαιο θρέψης , με ενεργά συστατικά που στοχεύουν στην ενίσχυση των ινοβλαστών (το «εργοστάσιο» παραγωγής ινών κολλαγόνου και ελαστίνης) , στην αναπλήρωση των συστατικών που έχει ανάγκη (π.χ. υαλουρονικό οξύ) και στην προστασία της επιδερμίδας από τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Χρησιμοποιήστε μια αντιγηραντική κρέμα νύχτας και φροντίστε να κοιμάστε καλά και αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τους βιορυθμούς της επιδερμίδας , στη διάρκεια της νύχτας τα κύτταρα αναπλάθονται με ταχύτερους ρυθμούς , επανορθώνουν τις βλάβες της ημέρας και είναι περισσότερο δεκτικά σε δραστικά συστατικά .

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να παραμείνει ενυδατωμένη, να επανορθώσει ευκολότερα τις φθορές της και να παραγάγει τα απαραίτητα ένζυμα που θα σταθεροποιήσουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Στερεί από την επιδερμίδα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) που βρίσκονται στην επιφάνειά της οδηγώντας-αν δεν προσέξετε- στην εμφάνιση ευρυαγγειών .

Πίνετε άφθονο νερό για να ενισχύσετε τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας και εκ των έσω.

Από την Λένα Ιωαννίδου