Θεωρώ ότι είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν διακοσμήσει ακόμα το σπίτι τους λόγω φόρτου εργασίας ή λόγω οικονομικής στενότητας. Δεν πειράζει! Ποτέ δεν είναι αργά να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων ακόμα και αν δε θέλετε να διαθέσετε ούτε ένα ευρώ! Αυτά τα Χριστούγεννα είναι καιρός να πρωτοτυπήσετε και να εκπλήξετε τους δικούς σας με πανεύκολες ιδέες διακόσμησης στο παρά πέντε. Δε θα χρειαστεί καμία ιδιαίτερη δεξιότητα στις χειροτεχνίες παρά μόνο λίγο από το χρόνο σας και ελάχιστη φαντασία.

Αντί δέντρου

Είναι καιρός να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα, δε χρειάζεται να κατεβάσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το πατάρι σας ούτε να ξοδέψετε λεφτά σε ένα καινούριο. Αντί χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορείτε να στολίσετε μια παλιά ξύλινη σκάλα, ή ακόμα καλύτερα να φτιάξετε ένα δέντρο από βιβλία προσεκτικά στοιβαγμένα σα κώνος. Για τους ακόμα πιο ρομαντικούς, μαζέψτε κλαδιά από το πάρκο της γειτονίας σας, ψεκάστε το με ένα σπρέι (γιορτινού χρώματος κατά προτίμηση) και κρεμάστε πάνω τους με πετονιά η χρωματιστή κορδέλα τις μπάλες που έχετε.

 

Αντί στολίδια από μπάλες

Ας πρωτοτυπήσουμε και στα στολίδια. Ούτε και εδώ θα χρειαστεί να ξοδευτείς! Στον περίπατο σου στη γειτονιά βρες μπόλικα κουκουνάρια! Αφού τα ψήσεις για μερική ώρα στο φούρνο για να σκοτωθούν τυχόν ζωύφια μπορείς να τα ψεκάσεις με ένα σπρέι (με γκλίτερ ας πούμε) και να τα κρεμάσεις με μπετονιά στο αυτοσχέδιο δέντρο που αναφέραμε πιο πάνω. Αν πάλι ο χώρος σου είναι περιορισμένος ακόμα και για δέντρο θα μπορούσες απλά να τα στοιβάξεις σε μια ωραία πιατέλα, ή σε ένα διάφανο βάζο και να τα τοποθετήσεις σε κεντρικό σημείο του σπιτιού.

Αντί για στολισμένα λαμπιόνια

Δε θέλει πολύ κόπο για να δώσεις μια ευχάριστη νότα με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Αντί να κάθεσαι και να τα στερεώνεις γύρω από παράθυρα, κάγκελα ή οτιδήποτε άλλο συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσες απλά έτσι όπως είναι κουβαριασμένα να τα τοποθετήσεις απλά μέσα σε ένα βάζο, και να αποτελέσει βασικό διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού. Αν πάλι σου φαίνεται πολύ κοινότυπο και αυτό, μια συστάδα από κεριά μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα είναι εξίσου καλή ιδέα, για τους πιο ρομαντικούς.

Στολίδια με ότι έχουμε ήδη

Για αυτούς που δε θέλουν να είναι και τόσο εναλλακτικοί αυτές τις γιορτές, κάνοντας όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί πολύ απλά να συγκεντρώσουν τα στολίδια και ότι άλλο διακοσμητικό χριστουγεννιάτικο στοιχείο έχουν ήδη και να σκεφτούν απλά μια εναλλακτική διακόσμηση. Για παράδειγμα οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που σχεδόν όλοι έχουμε μπορούμε να αποτελέσουν από μόνες τους διακόσμηση στολίζοντας τις σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού με πετονιά ή ακόμα και όλες μαζί δεμένες με πετονιά ώστε να σχηματίζουν ένα μοτίβο.
Η συμβουλή μου για άλλη μια φορά πάντως είναι το less is more στη διακόσμηση. Όσο περισσότερο προσπαθούμε στη διακόσμηση τόσο περισσότερο αποτυγχάνουμε. Γι αυτό σκεφτείτε απλά, εναλλακτικά αλλά κυρίως οικονομικά ακόμα και στις γιορτές!